MENIU

Câteva sfaturi pentru a face mai suportabilă viața pacienților cu Alzheimer

Alzheimer. Ne oprim astazi din nou asupra acestei teribile boli, care îngrijorează tot mai mulți vârsnici și supun familiile lor, de foarte multe ori din lipsa unor cunoștințe minime, la grele încercări.

Iată câteva sfaturi pentru organizarea vieții zilnice, oferite pacienților și aparținătorilor de Societatea Romana de Sprijin a Suferinzilor cu Afecțiuni de Tip Alzheimer. Potrivit acestei asociatii, rutina este esențială, deoarece poate reduce numarul deciziilor care trebuie luate si aduce ordinea si structurarea intr-o viata zilnica care altfel, ar fi haotica.

Pentru acești pacienți, rutina este sinonima cu securitatea. Ei trebuie sa simta ca știți că au sentimente, trebuie să/și păstreze demnitatea. Din acest motiv, trebuie evitat cât se poarte să li se vorbească de afecțiunea lor.

 

De asemenea, este vital să fie evitate conflictele. Acestea aduc un stres suplimentar, și inutil, atât bolnavilor, cât și aparținătorilor. Nu are rost să evidențiați greșelile, Alzheimerul este o boală, nu este alegerea nimănui. Deci pacientul nu este responsabil pentru erori. Dimpotrivă, o atitudine de înțelegere, care diminuează stresul, îi va face lumea mai suportabilă.

Mai departe, străduiți-vă să simplificați cât de poate de tare viața pacientului. Nu are niciun sens să i se traseze sarcini care sunt imposibil de rezolvat. În asemenea situații, umorul poate juca un rol important. Astfel dificultățile pot fi depășite mai ușor, deci radeti cu pacientul, dar nu de el. Chiar dacă situația este tragică, dacă bolnavul este deschis și practica înainte autoironia, acest tip de atitudine poate fi un real ajutor. Dar rețineți, la cel mai mic semn că îl deranjează, abandonați tactica. Foarte probabil o va relua el, când se va obisnui cu ideea.

Foarte importamt! Din cauza tulburărilor de memorie, bolnavul riscă să se accidenteze. Asigurati-vă, așadar, că nu planează niciun risc asupra integritatii sale. De asemenea, forma fizica este esentiala. De foarte multe ori, exercitiile ajuta la pastrarea capacitatilor intelectuale. Consultati insa un medic inainte de a decide că pacientul trebuie sa faca miscare, pentru ca trebuie evaluata capacitatea sa fizica.

De un real folos poate fi păstrarea aptitudinilor. Exista o serie de activitati care-l pot ajuta sa-si pastreze demnitatea, iar viata sa nu isi va pierde sensul. Țineti cont ca boala va evolua, de asemenea neplacerile. Din acest motiv, bolnavul trebuie supravegheat. Totodata, comunicati, chiar daca devine tot mai dificil. Nu uitati, pacientii atinsi de Alzheimer sunt parintii si bunicii nostri. Cândva ne-au dat totul!

Mai multe articole despre:
fresh refersh