Câteva metode de a tempera agresivitatea unui preșcolar "sălbatic"
Este un lucru obișnuit pentru copiii mici să se exprime fizic atunci când nu au suficiente cuvinte pentru a spune ce doresc. Dar există unele lucruri pe care le puteți face pentru a tempera agresiunea.
Nu există cursuri de gestionare a furiei pentru preșcolari, și trebuie să țineți cont de un lucru: mânia este un sentiment, în timp ce agresivitatea este un comportament, de care copilul trebuie să învețe că nu se poate folosi pentru a-și rezolva problemele. El trebuie ghidat cum să gestioneze emoțiile, impulsurile și furia, deci iată câteva sfaturi. După ce s-a calmat, vorbiți despre starea sa, întrebați-l ce l-a deranjat.
Copiii mici au un varietate de sentimente și trebuie să fie învățați să le gestioneze. E bine să cunoască semnificația unor termeni ca furie, tristețe sau frică, să aibă un vocabular al emoțiilor. Pe urmă, învățați-l să empatizeze. Dacă mușcă, lovește și se trântește pe jos, întrebați-l cum s-ar simți dacă cineva ar face exact același lucru. Dacă nu are abilitățile verbale pentru a se afirma într-un mod non-violent, trebuie să le deprindă. Micuțul iubeste joaca, deci vă puteți folosi de asta pentru a-l invata sa reacționeze la lucrurile care tind să declanșeze furia.
Luați o situație care in mod normal îl irită și discutați cum poate fi ea rezolvată fără urlete. Pe scurt, faceți cu el brainstorming. Ofera-i alternative verbale la furie, sugerați-i ce ar fi putut să spună și convingeți-l să încerce data viitoare. Iar data viitoare, lăudați-l! Invatati-l cum să se calmeze cu ajutorul respirației profunde. Conveniți asupra unui semn pe care-l puteți face atunci când devine furios, de pildă mâna dusă la piept, și acest reper vizual îi va reaminti să respire adânc de două ori.
Copilul reacționează agresiv atunci când i se impun multe reguli, dar daca persistă să se enerveze de câte ori aude "nu-i voie" amintiți-i că o va auzi până când se va calma. Pe urmă, limitați contactul cu televizorul, deoarece are tendința să imite agresivitatea în timp ce se joacă.
Explicați-i că lovirea nu rezolvă problema, și amintiți-i că mereu, în povești, binele învinge. Nu-l loviți, deoarece ar putea înțelege că e o soluție la conflict. Și, nu în ultimul rând, gestionați propria furie. Copiii sunt oglinda părinților.