MENIU

Catedrala Mântuirii Neamului, gata în 2016. Ce s-ar fi putut face cu 13 milioane de euro

Catedrala Neamului, gata în 2016

Catedrala Mântuirii Neamului va fi gata cu un an mai târziu decât s-a promis. Proiectul Bisericii Ortodoxe Române a înghiţit zeci de milioane de euro. E însă de-abia la jumătate şi, pentru a fi gata, va fi nevoie de cel puţin dublul sumei cheltuite până acum. Potrivit calculelor REALITATEA TV, cu banii alocaţi de stat pentru Catedrală se puteau mări salariile medicilor timp de doi ani sau se puteau construi zeci de şcoli unde e mare nevoie: in mediul rural.

Deşi finalizarea Catedralei, fără finisaje, era aunţată pentru sfârşitul anului 2014, acum s-a înaintat un nou termen: 2016.

Peste 32 de milioane de euro, este suma alocată până acum pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. 13 milioane de euro au venit doar de la Guvernul României. Dacă vi se pare deja o sumă mare, trebuie să ştiţi că până la finalizarea construcţiei va mai fi nevoie de mult mai mulţi bani.

Constantin Stoica, purtătorul de cuvând al BOR: "Costurile iniţiale ale Catedralei au fost estimate de către specialişti la aproximativ 100 de milioane de euro, după realizarea infrastructurii acestea au scăzut cu 20%".

La asta se adaugă cheltuielile pentru finisaje, picturi şi icoane, încă necunoscute. Patriarhia are dreptul legal de a solicita bani din partea instituţiilor statului. Însă cu cele 13 milioane de euro alocate până acum construcţiei, Guvernul României ar fi putut mări timp de doi ani salariile medicilor din spitale cu 120 de lei pe lună.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor: "Cu 13 milioane de euro se puteau trata circa 2000 de pacienţi bolnavi de hepatită, se putea începe decontarea noilor medicamente utilizate în Europa. Puteau fi ajutate mai multe secţii din spitale, care nu au paturi suficiente".

Cu aceiaşi bani s-ar fi putut construi 32 de şcoli în mediul rural.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început la sfârşitul lui 2010. Edificiul de cult va fi cu 20 de metri mai înalt decât Palatul Parlamentului şi va putea adăposti 5.000 de persoane.