MENIU

Câte animale de companie pot transmite COVID-19 oamenilor - Ce spun cele mai recente studii

Câte animale de companie pot transmite COVID-19 oamenilor - Ce spun cele mai recente studii

Cercetătorii au descoperit alte animale de companie care pot transmite COVID-19, după ce, în al doilea an de pandemie, s-a demonstrat că pisicile și câinii pot lua boala de la stăpânii lor și o pot retransmite acestora.

Este vorba despre micile rozătoare atât de îndrăgite de copii și nu numai - hamsterii. Concluzia aparține unui studiu realizat în Asia. Mai mult, micuții hamsteri de companie ar fi cauza focarului Delta de COVID-19 din Hong Kong din acest an, când cel puțin 50 de oameni s-au îmbolnăvit. În urmă cu o lună, autorităţile din Hong Kong au ordonat sacrificarea a 2.000 de hamsteri după ce un focar de COVID-19 a fost depistat într-un singur magazin de animale. Oamenii au fost sfătuiți la jumătatea lunii ianuarie să nu-și mai pupe animalele de companie și să dea înapoi toți hamsterii cumpărați din decembrie 2021 pentru a fi sacrificați. Focarul COVID-19 a fost descoperit după ce un angajat de la petshop a fost confirmat COVID-19, iar la testarea animalelor, 11 dintre ele erau deja infectate. În final, au fost verificate zeci de rozătoare de la magazinul de animale de companie dar şi de la depozitul de unde au venit. După secvenţierea suplimentară a genomului viral s-a constatat că toţi hamsterii au fost infectaţi cu varianta Delta. Niciunul dintre hamsteri nu a avut însă simptome evidente. 

Hamsterii sunt deosebit de vulnerabili la virus. Hamsterii pitici Roborovski pot muri din cauza infectării COVID-19.

Totuși, virusologii îi liniștesc pe stăpânii de animale că este puțin probabil ca hamsterii de companie să fie o amenințare, chiar dacă răspândirea coronavirusului este posibilă prin comerțul cu animale, scrie The Guardian

Multe animale sunt susceptibile de a contracta COVID-19 de la oameni, însă doar la unul dintre ele s-a demonstrat că îl transmite mai departe - nurca. În primul an de pandemie,focarele de COVID-19 de la ferme de nurci din Spania și Olanda au dus la uciderea unei populații imense. Numai în Olanda au fost omorâte peste 1,1 milioane de nurci în noiembrie 2020. 

Ce este sigur este că persoanele bolnave de COVID-19 își pot infecta animalele de companie cu noul coronavirus. Invers însă nu este atât de ușor, spun cercetătorii. Nu este valabil însă pentru toate animalele. Chiar dacă animalele de companie contractează virusul, nu înseamnă automat că acesta se poate înmulți la animale și că este răspândit apoi la om. 

Cercetările experimentale au arătat că multe mamifere, inclusiv pisici, câini, șoareci, dihori, lilieci de fructe, hamsteri, nurci, porci, iepuri, câini raton, scorpii de copac și căprioare cu coadă albă se pot infecta cu coronavirus. În același timp, Centrul pentru Prevenirea Bolilor din SUA a anunțat că pisicile, dihorii, liliecii, hamsterii, ratonii și căprioarele cu coadă albă pot răspândi infecția la alte animale din aceeași specie.

La fel și la primate, mai multe rase de maimuțe se pot infecta cu SARS-CoV-2. Există deja dovezi potrivit cărora șoarecii de laborator, de exemplu, care nu au fost infectați cu tulpini originale de coronavirus, sunt vulnerabili în fața noilor variante ale virusului.

Ce este sigur însă este că găinile și rațele par să nu fie afectate de COVID-19, nu iau și nici nu ar răspândi boala, potrivit CDC.