MENIU

CĂTĂLIN TOLONTAN, despre SURPRIZELE turului II al alegerilor prezidenţiale

CĂTĂLIN TOLONTAN, despre SURPRIZELE turul II al alegerilor prezidenţiale

"Într-o treime din alegerile din Europa, locul 2 a răsturnat clasamentul și în 10% a reușit o mare surpriză", scrie Cătălin Tolontan, pe blogul său.

"Știrea zilei am găsit-o pe siteul open politics, creație a unui think tank fără preferințe politice.

Ei au studiat 25 de ani și 18 țări europene care organizează alegeri prezidențiale directe în două tururi, ca în România. Din 1990 și pînă azi, 70 de scrutinuri prezidențiale au avut loc în aceste țări . În 18 cazuri s-a cîștigat din primul tur, o dată și în România, în 1990 prin Ion Iliescu, iar de 52 de situații s-a ajuns în turul 2.

Din cele 52 de cazuri, în 18 candidatul de pe locul 2 a reușit să întoarcă rezultatul. Cu alte cuvinte, aproape într-o treime din situații a devenit președinte cel care după primul tur era outsider. Ceea ce urmează e și mai interesant.

Dintre cele 18 situații de întoarcere de rezultat, 5 au fost reușite în condițiile unui handicap de voturi plasat în jurul a 10%, situație de la care pornește ”returul” de duminică, 16 noiembrie 2014, dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis. Vedeți aici care au fost țările și condițiile în care  s-a răsturnat clasamentul în turul 2.

Calculul e nepartizan și descrie că reușita a existat în aproximativ 10% din alegerile europene, surpriza fiind favorizată de situațiile în care următorii clasați după primii doi strînseseră multe voturi. În 1999 în Macedonia s-a reușit revenirea de la 12 procente, iar în Slovacia în 2004 de la 10 procente.

Pe scurt, dacă Iohannis întoarce spectaculos, el se va încadra într-un caz din zece. Candidatului ACL i se cere performanța de a fi între primii 10% dintre candidații europeni la funcția de șef de stat.

În dezbaterea de marți de la Realitatea, omul de dreapta n-a marcat aceste puncte", scrie Tolontan.

Citeşte mai mult pe tolo.ro