MENIU

CÂT de ușor te poți infecta cu COVID-19 la toaletă - Explicațiile date de Răzvan Cherecheș

Cum ne putem infecta cu COVID-19 la toaletă - Răspunsul lui Răzvan Cherecheș

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat ce se întâmplă dacă întrăm într-o toaletă după o persoană infectată cu noul coronavirus. Ne putem infecta sau nu?

„Da!”, ne putem infecta, spune Răzvan Cherecheș.

„După ce o persoană a utilizat toaletă, dacă trage apă fără să coboare capacul bolului de WC se creează un nor de aerosoli care conține fecale, urină, orice s-a depus în bolul de WC.

Persoana iese din toaletă, tu intri și inhalezi norul de aerosoli și ai șanse să te infectezi, pentru că virusul se transmite și prin fecale", spune Răzvan Cherecheș.

Astfel că, atunci când se trage apa, sunt inspirați aerosolii care conțin orice, inclusiv virusuri și bacterii. Acești aerosoli, denumiți bioaerosoli se pot răspândi și în restul camerei, rămân în aer și se pot depune pe toate suprafețele din baie, creând potențialul de transmitere a coronavirusului sau a altui virus, bacterie. 

Profesorul explică și cum te poți proteja ca să nu te infectezi.

El recomandă că trebuie să ne asigurăm ca întotdeauna să fie coborât capacul bolului de WC înainte de a trage apa, ca să fie protejată și persoana care intră după noi la toaletă. De asemenea, trebuie să așteptăm 5 minute după ce a folosit cineva toaleta „astfel încât norul de aerosoli să aibă timp să coboare pe sol.

Și bineînțeles spălatul energic pe mâini cu apă și săpun după ce mergem la toaletă, a mai adăugat Răzvan Cherecheș.

De asemenea, se recomandă creșterea aerisirii în încăperea respectivă, precum și dezinfectarea cât mai des a suprafețelor din baie