Cât câștigă angajatul unei secții de votare
Duminica aceasta, românii își vor alege primarii pentru următorii patru ani. Iată cât câștigă angajatul unei secții de votare, care lucrează alegeri locale 2016.
Cei care s-au angajat în secțiile de votare la alegeri locale 2016 din 5 iunie vor câștiga maxim 425 de lei, pentru 5 zile de muncă. Au putut fi admiși în corpul experților electorali, prin decizia Autorității Electorale Permanente, persoanele care au îndeplinit următoarele condiții:
a) are cetăţenia română;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are drept de vot;
d) are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei;
e) nu face parte dintr-un partid politic;
f) a absolvit studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice sau în alte domenii;
g) nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.
Admiterea în corpul experţilor electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru activitatea anterioară ca preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia, precum şi pe bază de examen. Potrivit unei hotărâri de Guvern, persoanele selectate sunt remunerate cu 85 de lei pe, însă nu au voie să muncească mai mult de 5 zile.
Cât câștigă angajatul unei secții de votare. Cum au fost selectați operatorii de calculator
De asemenea, pentru alegeri locale 2016 a fost nevoie și de operatori de calcultor. Potrivit regulilor de organizare ale alegerilor locale 2016, se putea angaja în această funcție cei care:
a) au cetăţenia română şi domiciliul în România;
b) cunosc limba română, scris şi vorbit;
c) au vârsta de minimum 18 ani împliniţi;
d) au capacitate deplină de exerciţiu;
e) au absolvit învăţământul general obligatoriu;
f) au cunoştinţe de bază în tehnologia informaţiei.
Selectarea operatorilor de calculator s-a realizat pe baza unei examinări practice efectuate de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Cât câștigă angajatul unei secții de votare. Cum au fost organizate alegeri locale 2016
Alegerile locale 2016 au duminica aceasta. Candidaturile pentru primării s-au depus între 11-26 aprilie 2016. Au avut drept de participare partidele, alianțele politice și candidații independenți. Campania electorală pentru alegeri locale 2016 au început pe 6 mai și se încheie sâmbăta aceasta. Votul începe pe 5 iunie, la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00. Listele pentru alegeri locale 2016 se tipăresc până pe 3 iunie, în două exemplare.
Prin hotărâre a Guvernului s-a decis să se acorde în jur de 350 de milioane de lei pentru organizarea alegeri locale 2016. În acest buget sunt incluse și fondurile pentru plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripție, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora.
De asemenea, au fost incluse și costurile pentru implementare Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Mai nou, în secțiile de votare vor exista și operatorii de computer.
Cât câștigă angajatul unei secții de votare. Sistem informatic la vot
Un alt act normativ din pachetul adoptat stabileşte modelul şi condiţiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi.
Pentru prima dată, anul acesta, alegerile locale se desfășoară sub supravegherea unui sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), sistemul fiind menit să crească transparența procesului de votare.
Cât câștigă angajatul unei secții de votare. Date în timp real de la vot
După ce operatorul de calculator scanează actul de identitate, sistemul efectuează automat mai multe verificări: dacă ai drept de vot, la ce secție de votare îți poți exercita votul sau dacă nu ai votat la altă secție. În acest fel este eliminată posibilitatea votului multiplu și fraudarea alegerilor.
De asemenea, fiind introduse datele personale în computer, prezența la vot este actualizată și raportată în timp real. Pot vota cetățenii români sau cetățenii statelor UE cu domiciliul sau reședința în România și care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.
De asemenea, printr-o altă Hotărâre, Guvernul a adoptat o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea şi urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se constituie Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice cu atribuţii în organizarea alegerilor, precum şi ai Agerpres, Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice, Electrică - S.A, Societăţii Române de Televiziune, Societăţii Române de Radiodifuziune.