MENIU

Cât ar trebui să te plătească Facebook pentru datele pe care le oferi

Bărbat din Lugoj, condamnat să plătească 2000 euro pentru live-urile de pe Facebook

Datele tale personale sunt mai importante decât crezi, întrucât companiile mari faci profituri uriașe de pe urma acestora.

De fapt, cele mai profitabile companii din acest moment sunt construite pe „spatele" informațiilor oferite și luate de la consumatori. Astfel, companiile pot lua decizii mai bune pentru a-și crește veniturile. Dar oare care este valoarea în bani a acestor date?

Mark Warner, senator din Virginia și Josh Hawley, senator din Missouri, a creat un proiect de lege prin care vrea să forțeze companiile de social media să dezvăluie ce informații colectează de la consumatori și în ce fel beneficiază de ele. Mai mult, acest proiect de lege ar pune ar obliga Comisia pentru valori mobiliare și valutare a SUA să vină cu o metodă prin care să se calculeze valoarea datelor consumatorilor pentru companiile ale căror servicii au peste 100 de milioane de utilizatori și să decidă dacă acele companii folosesc aceste informații într-un mod necompetitiv.

„Fiecare dintre noi oferim multe date, deci valoare, iar găsirea unei metode prin care să ne asigurăm că utilizatorul primește partea lui din plăcintă este foarte importantă", a spus Chris Hansen, un alt senator care explorează acest domeniu.

În proiectul de lege nu se precizează vreo metodă de calcul a valorii datelor, însă o propunere vine din partea lui Chris Hughes, co-fondatorul Facebook, care sugerează o taxă de 5% pe datele consumatorilor. Fiecare american ar primi un cec în valoare de 400 de dolari pe an. El a comparat ideea cu modul în care veniturile obținute din petrolul extras din Alaska sunt împărțite cetățenilor statului. Astfel, fiecare cetățean din Alaska primește 1500 de dolari pe an.

Mai există o sugestie, care spune ca o parte din venitul mediu per utilizator, pe care o companie ca Facebook îl face, să ajungă chiar la utilizatori. Astfel, venitul mediu per utilizator al Facebook în trimestrul anterior a fost 30 de dolari sau 7,5 dolari pe lună.

Sursă

Mai multe articole despre:
date informaţii Facebook