MENIU

Ce cred marile puteri despre ÎMPĂRŢIREA UCRAINEI

O împărţire a Ucrainei nu este în interesul nimănui, spune Casa Alba

O împărţire a Ucrainei sau "revenirea la violenţă" nu sunt în interesul Ucrainei, Rusiei, UE sau Statelor Unite, a apreciat duminică Susan Rice, o consilieră apropiată preşedintelui Barack Obama, relatează AFP.

"Nu există o contradicţie între o Ucraină care întreţine de mult timp legături istorice şi culturale cu Rusia şi o Ucraină modernă care vrea să se integreze mai mult în Europa. Una nu o împiedică pe cealaltă", a declarat consiliera pentru Securitate Naţională a preşedintelui american pentru NBC.

Merkel şi Putin consideră importantă păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au subliniat duminică, într-o conversaţie telefonică, asupra importanţei păstrării integrităţii teritoriale a Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului german.

"Cei doi (lideri politici) sunt de acord asupra faptului că Ucraina are nevoie, rapid, de un guvern în măsură să acţioneze şi ca integritatea sa teritorială să fie păstrată", a anunţat Cancelaria germană într-un comunicat, în contextul în care ţara vecină Rusiei se confruntă cu tulburări politice, soldate cu destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte sâmbătă.

Ei au subliniat totodată că stabilitatea Ucrainei este "în interesul lor comun, indiferent că este vorba despre planul politic sau economic".

Convorbirea lui Merkel şi Putin are loc în contextul în care ţara vecină Rusiei se confruntă cu tulburări politice, soldate cu destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte sâmbătă.

Berlinul a jucat un rol important în încercările de soluţionare a crizei care a afectat ţara timp de trei luni, prin intervenţia ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care s-a aflat la Kiev, joi şi vineri, împreună cu omologii săi polonez Radoslaw Sikorski şi francez Laurent Fabius, cu scopul de a negocia un acord între Guvern şi opoziţie.

Anterior, Merkel a vorbit la telefon cu opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă, după doi ani şi jumătate de închisoare.

Ea i-a cerut să se "angajeze în favoarea unităţii ţării şi să se adreseze şi persoanelor din estul ţării", în mod tradiţional proruse, în contextul în care vestul este mai naţionalist.

Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoşenko, a fost ales de către deputaţi, cu o majoritate largă, în funcţia de preşedinte interimar al ţării.

Însă îngrijorările cu privire la această ţară, cu 46 de milioane de locuitori, continuă să fie puternice în străinătate. Ucraina pare foarte divizată între estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon, şi pare că se află pe marginea prăpastiei falimentului financiar.

Rusia a denunţat sâmbătă, prin ministrul de Externe Serghei Lavrov, atitudinea opoziţiei ucrainene şi a avertizat cu privire la o criză a suveranităţii Ucrainei.