Cartea tulburătoare care te învață tot ce trebuie să știi despre fericire
Mii de cărți despre cum să te ajuți singur sunt publicate anual, promițând cheia fericirii, schimbare și o viață plină de sens. Dar un memoriu din 1946, ce are drept fundal unul dintre cele mai crude și înfiorătoare capitole din istoria omenirii, susține că pentru a găsi cheia fericirii trebuie să începi prin a renunța s-o mai cauți.
Mii de cărți despre cum să te ajuți singur sunt publicate anual, promițând cheia fericirii, schimbare și o viață plină de sens. Dar o carte de memorii din 1946, ce are drept fundal unul dintre cele mai crude și înfiorătoare capitole din istoria omenirii, susține că pentru a găsi cheia fericirii trebuie să începi prin a renunța s-o mai cauți.
Romanul intitulat Omul în căutarea sensului vieții, scris de psihiatrul austriac Viktor Frankl este un volum de memorii psihologic puternic și o meditație a experienței autorului la Auschwitz. El susține că semnificația (și nu succesul sau fericirea) este elementul ce ne împinge să trăim. Cartea prezintă teoria lui Frankl de logoterapie, care susține că scopul principal al omului este să găsească „potențiala semnificație a vieții indiferent de condiții”. Așa cum scria Frankl, „viața nu este niciodată făcută să pară insuportabilă de către circumstanțe, ci doar de lipsa sensului și a scopului.”
Frankl teoretiza că doar prin găsirea unui scop i-a ajutat pe supraviețuitorii Holocaustului să răzbată prin acele vremuri grele. Chiar și în cele mai rele circumstanțe imaginabile, Frankl susține ferm convingerea că spiritul omului se poate ridica deasupra împrejurărilor. „Atunci când nu mai suntem capabili să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine”, a scris el.
Deși pare paradoxal, într-un astfel de moment de tragedie și suferință fără sens, a reușit Frankl să găsească semnificația experienței umane și să documenteze și exploreze căutarea universală a sensului într-un mod în care nu mai fusese formulată vreodată. În 1959, psihologul american Carl Rogers a denumit lucrarea „una dintre contribuțiile remarcabile ale gândirii psihologice din ultimii 50 de ani.”
Cuvintele de laudă ale lui Roger sunt o afirmație modestă. La momentul morții lui Frankl, în 1997, cartea se vânduse în peste 10 milioane de exemplare și a fost folosită drept manual în licee și universități. A fost retipărită de 73 de ori și tradus în 24 de limbi, după cum preciza publicația New York Times în necrologul lui Frankl.
Nu ai citit-o încă? Iată patru lecții de viață din Omul în căutarea sensului:
1. Nu ne putem alege circumstanțele, dar putem alege atitudinea
După cum Frankl repeta iar și iar pe parcursul cărții, atunci când i s-au luat toate celelalte, omul încă își mai are ultima formă de libertatea – libertatea de a „alege o anumită atitudine într-un anumit set de circumstanțe.” Această idee că omul își poate depăși cirucmstanțele prin atitudinea sa provine de la filozofii stoici antici și încă mai influențează modul în care privim tenacitatea în ziua de astăzi. Frankl oferă atât dovezi fizice cât și teoretice ale acestui adevăr puternic.
Citește restul articolului pe Fabuloase.ro