Care sunt cele 3 obiceiuri, aparent normale, dar care se dovedesc a fi extrem de nocive pentru creier
Aceste obiceiuri sunt atât de firești încât au devenit, practic, norme ale societății. În realitate, ele îți distrug, încet, încet, creierul.
Te resemnezi că ești o persoană introvertită
Ești o persoană introvertită și rămâi mereu în zona ta de confort. Oamenii te obosesc și te lasă fără energie. Preferi să rămâi singură, decât să fii înconjurată de oameni noi. Crezi că în acest fel te protejezi și îți faci un serviciu. În realitate, această atitudine conduce către o sănătate cognitivă precară. Oamenii sunt, prin natură lor, ființe sociale. Pentru o sănătate optimă a creierului, au nevoie de conexiune. Au nevoie de socializare, au nevoie să schimbe idei, opinii și să poarte conversațîi.
Izolarea conduce către un risc mai ridicat de boli neurologice și cardiace. Singurătatea crește riscul de anxietate și de depresie. În realitate, nu ai nevoie să fii singură, ci să fii înconjurată de oameni dragi. Ai nevoie să petreci timp de calitate cu cei pe care îi iubești și cu acele persoane a căror companie contribuie la bunăstarea ta. Deși poate părea dificil să îți ieși din zona de confort și să devii o persoană sociabilă, poți urmă câțiva pași facili:
- Sună pe cineva drag (fie că este vorba de mama ta, de prietenă cea mai bună sau de un amic din copilărie)
- Organizează o ieșire în weekend (alege o activitate care îți face plăcere – boardgames, bowling, cinema sau shopping și ieși alături de cei dragi)
- Descoperă un nou hobby (mergi la sala, la bazin, încearcă să urmezi cursuri de dans sau de gătit. Orice activitate îți face plăcere și te ajută să cunoști oameni noi)
Prea mult timp petrecut în față ecranelor
Realitatea este că oamenii petrec din ce în ce mai mult timp blocați în ecrane: atât la locul de muncă, cât și în timpul liber. Este plăcut să dai scroll pe Instagram sau pe TikTok și nici măcar nu știi când trec orele. Te gândești că te relaxezi dar, în realitate, te obosești și pierzi ore prețioase de somn.
Te epuizezi
Trăim într-o lume în care oamenii “trebuie” să execute cât mai multe lucruri. Multitasking-ul este la putere iar tu trebuie să dai randament 110%, indiferent de starea ta de spirit sau de sănătate. Viață este mai agitată că niciodată și toți își doresc să câștige. Bineînțeles, este ideal să fii o persoană ambițioasă și să îți dorești să reușești. Însă ai grijă de ține și de sănătatea creierului tău.