Care sunt cele 3 mari cauze ale durerilor de spate și cum le poți trata
Durerea de spate nu este în sine o suferință, ci un simptom, o manifestare a unei alte afecțiuni. Chiar dacă este tratată pe moment, ea poate să reapară.
Afecțiuni ale coloanei vertebrale
Coloana vertebrală este parte dintr-un sistem complex de structuri osoase, articulații și mușchi care sunt într-o permanentă tensiune. Una dintre cauzele cele mai frecvente care duc la durere de spate, care poate fi localizată cervical, toracal sau lombar, este uzura articulațiilor intervertebrale.
Toate zonele pot fi afectate, dar regiunea cervicală este de departe una dintre cele mai solicitate, multe dintre activitățile curente ale omului modern punând presiune maximă pe această zonă.
Durerile din zona cervicală, senzația de blocaj a gâtului, durerile de cap, dar și senzațiile de amorțeală și furnicături la nivelul membrelor superioare sunt efectul presiunii exercitate de vertebre pe nervii din această zonă.
Înaintea unor tratamente complexe, preventiv sau chiar de la primele semne ale afectării coloanei vertebrale, o soluție poate fi complexul de vitamine pentru spondiloza cervicala care oferă suport structurilor nervoase afectate, ceea ce va duce la calmarea și diminuarea durerilor.
Pozițiile vicioase și efortul
Ne petrecem cea mai mare parte din timp stând, fie că este vorba despre scaunul de la birou ori al mașinii, fie de canapeaua sau fotoliul de acasă. Poziția este una care produce o solicitare intensă a musculaturii spatelui și determină comprimarea discurilor intervertebrale.
Atunci când poziția este una incorectă, presiunea este neuniformă și duce la deplasarea vertebrelor, la apariția deformărilor coloanei vertebrale sau a herniei de disc, toate acestea fiind asociate cu durere de intensitate și durată variabilă, însoțite sau nu de simptome asociate (rigiditate, amorțeală membrelor, uneori chiar amețeală și dureri de cap).
Durerea de spate poate rezulta, de asemenea, din unele activități de zi cu zi. Astfel, mișcările de răsucire, tusea sau strănutul, tensiunea musculară, întinderea, ridicarea și purtarea de greutăți, în spate sau în mână, statul în picioare sau în poziție șezând timp îndelungat, încordarea gâtului (în cazul șofatului sau al lucrului la calculator), dormitul pe o saltea prea moale sau prea tare, sunt elemente care pot produce diferite tipuri de durere de spate, cu diverse localizări și intensități.
Rezolvarea acestora începe cu identificare cauzei și corectarea poziției incorecte, la care se adaugă medicația de suport și kinetoterapie, atunci când afectarea este profundă.
Stresul cronic
Deși la prima impresie este dificil de făcut legătura dintre stres și durerea de spate, aceasta există și este o cauză frecventă a durerilor de spate acute. Stresul se manifestă complex și produce efecte la nivelul tuturor organelor, inclusiv pentru musculatură și generând o creștere anormală a tonusului. Efectul este apariția unor contracții statice, care nu se transformă în lucru mecanic, respectiv mișcare, dar sunt cauza durerii locale prin creșterea presiuni pe structurile osoase și articulare învecinate.
Această tensiune musculară continuă și intensă este profund dăunătoare, inconfortabilă și dureroasă, fiind localizată mai ales la nivelul spatelui, pentru că toată rețeaua musculară complexă de aici este foarte sensibilă la efectele generate de stres. Relaxarea voluntară a spatelui și a întregii musculaturi poate detensiona și contribuie la calmarea durerilor de spate.
Pe lângă toate acestea, durerea de spate poate fi semnul unor afecțiuni cardiovasculare, renale sau pulmonare, a unor suferințe complexe ale coloanei vertebrale și a articulațiilor dintre vertebre, dar și a unor boli ginecologice, a afectării nervoase precum și efect secundar al osteoporozei.
Ca principiu general valabil, medicii recomandă realizarea unor investigații suplimentare atunci când durerea de spate persistă mai mult de patru săptămâni, indiferent dacă se utilizează o soluție terapeutică sau nu, sau se amplifică, precum și în cazul durerilor de spate intense care apar brusc, mai ales în zona toracică.