Care sunt cele 10 metode simple care te ajută să scapi imediat de anxietate
Anxietatea este greu de verbalizat, mulți oameni nu au capacitatea de a înțelege fricile care te macină, iar singurul ajutor, în multe cazuri, ești doar tu. Iată câteva modalități reale de a face față anxietății. Sunt practice și le poți pune în aplicare ușor.
1. Exerciții de respirație
Așază-te cu ambele picioare ferm pe pământ. Închide ochii și respiră încet, adânc. Inspiră și expiră.
Imaginează-ți cum respirația se extinde în tot corpul tău. Apoi, când expiri, observă energia care se deplasează înapoi în jos în corpul tău și intră în pământ. Repetă de câteva ori și observă dacă te simți mai bine.
2. Ascultă muzică clasică
Muzică clasică are un mod de a ajută mintea să se relaxeze. Alege un loc liniștit sau folosește căștile pentru a te înconjura cu această muzică frumoasă. Acest truc funcționează mai ales înainte de culcare pentru a te ajută să adormi.
3. Mergi la o plimbare
Acordă atenție mediului înconjurător cu corpul, inima și mintea. Ține capul sus și observă frumusețea și minunăția împrejurimilor tale, chiar dacă te afli într-un mediu urban.
Alergarea, de asemenea, este o modalitate foarte bună de a simți endorfinele din corpul tău și te ajută să eliberezi orice tensiune din corp. Această liniștește mintea pe măsură ce te concentrezi mai mult asupra corpului și a împrejurimilor. Grijile tale vor începe să dispară.
4. Conectează-te cu un animal de companie
Dacă nu ai chiar tu un câine, o pisica, un hamster sau chiar un peruș, apelează la un prieten care are un animal de companie sau mergi la un adăpost. Există chiar și cafenele speciale în unele orașe unde se află găzduite pisici, cu care te poți juca. Nu numai că animalele de companie îți pot aduce un zâmbet pe față atunci când ești trist, dar au un mod special de a te face să te simți cea mai specială persoană din lume.
5. O baie fierbinte sau un duș rece
Când mintea ta suferă, ai nevoie de un stimul extern destul de puternic că să o scoată din buclă în care s-a blocat. Un dus rece sau, dimpotrivă o baie fierbinte și relaxantă, vor funcționa de minune. Corpul se va conecta la minte și o va aduce în prezent. Folosește imediat după câteva afirmații de recunoștință.
6. Mișcă-ți corpul și dansează
Nu trebuie să ieși în club că să scapi de anxietate. Este nevoie doar să îți lași corpul să se miște liber. Folosește orice muzică, de la rock, până la pop sau ritmurile muzicii africane. Da din picioare și lasă-ți mintea să se elibereze.
7. Oferă-ți o îmbrățișare
Cum se simte? Poate un pic cam ciudat? Cu practică, va deveni mai natural și mai confortabil. Este un lucru simplu pe care îl poți face oricând și în orice moment pentru a reduce anxietatea imediat.
8. Fă ceva special pentru tine
Trebuie să fii întotdeauna bun și blând cu ține. Dar atunci când te simți anxios, este prea ușor să uiți să îți faci mici bucurii. Ce îți place să faci? Este timpul să mănânci împreună cu un prieten apropiat sau cu un membru al familiei. Sau să mergi la un concert, o piesă de teatru sau pur și simplu o sesiune de shopping. Nu trebuie neapărat să cheltui mulți bani, ci doar să te valorifici. Meriți ce este mai bun și e cazul să îți arăți asta.
9. Vorbește cu un prieten
Comunicarea va fi mereu cel mai ieftin și la îndemână mod prin care să ventilezi când simți că ești copleșit de situație. A ventila înseamnă a spune tot ce te apasă pe suflet. Atunci când cuvintele îți ies pe gură vei vedea cum resusesti să te relaxezi. Dacă nu ai un prieten față de care să te poți deschide atât de mult, apelează la un specialist.
10. Fă ceva nou
Când îți pui mintea la lucru pentru a învață o informație nouă sau un nou obicei, distragi mintea de la ceea ce te supără și o ancorezi în prezent. Atunci când ești anxios cu ceva ce urmează să se întâmple sau ești nostalgică în privința trecutului, e esențial să rămâi în momentul prezent. Nu știi să tricotezi, de exemplu? Acum e momentul să înveți! Ori să schimbi o piesă!
Dacă treci frecvent prin crize de anxietate, tipărește această listă și pune-o undeva la vedere. O poți salva și în notițe pe telefon sau chiar să o folosești că wallpaper. Ideea este să o ai la îndemână atunci când lovește un nou episod. Totuși, dacă situația nu se remediază, e indicat să apelezi la ajutorul unui psiholog.