MENIU

Care este cea mai periculoasă poziție de dormit pentru bebeluși. Atenţie mare, poate muri

Care este cea mai periculoasă poziție de dormit pentru bebeluși. Atenţie mare, poate muri 

Încă din primele zile de viață ale bebelușului nostru, ne dorim ca el să aibă parte și de cele mai bune condiții de somn, întrucât știm că somnul este esențial pentru o dezvoltare optimă. De aceea, este necesar să știm și care ar fi cele mai indicate și cele mai periculoase de somn.

Bebelușul culcat în cea mai sigură poziție de somn: pe spate

Experți din lumea întreagă au ajuns la concluzia că bebelușul tău va fi cel mai în siguranță când va dormi pe spate. Astfel, studiile au demonstrat că bebelușii ce dorm pe spate sunt cu 50% mai puțin predispuși riscului de a fi victimele așa-numitului „sindrom al morții subite" la bebeluși. Acest sindrom este cauzat, cel mai probabil, de faptul că bebelușii culcați pe burtă primesc mai puțin oxigen decât aceia ce sunt culcați pe spate. 

Bebelușul culcat pe burtă- cea mai periculoasă poziție de somn

Medicii îi sfătuiesc pe părinți să nu-i obișnuiască pe bebeluși să doarmă pe burtă întrucât:
Somnul în această poziție va pune presiune pe maxilar și va reduce din circulația aerului (de aceea va crește riscul „sindromului morții subite")
Micuții ce dorm în poziția întins pe burtă vor dormi mai adânc, se vor mișca mai puțin și vor fi mult mai puțin sensibili la zgomote (toate acestea pot crește riscul „sindromului morții subite")
Bebelușii care dorm pe burtică pe saltele prea moi sau înconjurați de pernuțe și de jucării de pluș sunt mai predispuși să se sufoce
Bebelușii pot inhala mai ușor microbii din saltele în cazul în care dorm cu fața în jos
Dacă se întâmplă să fie îmbrăcați prea gros, bebelușii se pot sufoca mai ușor, din cauza supraîncălzirii, când sunt culcați pe burtă
Puțini medici recomandă ca un bebeluș să fie culcat pe burtă. De altfel, aceștia sunt de acord ca un bebeluș să doarmă așa dacă este diagnosticat cu reflux gastroesofagian sever sau cu diverse malformații în zona stomacului sau esofagului. 
Unii medici spun că este mai puțin periculos ca un bebeluș să vomite când este culcat pe burtă. Cu toate acestea, cercetările au demonstrat că bebelușii pot întoarce cu ușurință capul într-o parte în care vor vomita, chiar și din poziția pe spate.
Totuși, putem să ne lăsăm bebelușii să stea pe burtă când sunt treji, întrucât astfel îi vom stimula să se târască și să-și dezvolte mai bine mușchii din zona gâtului și a spatelui.


Citeşte mai multe despre acest subiect pe qbebe.ro.

Mai multe articole despre:
copil bebeluş somn bebe dormit pozitie de somn