MENIU

Cardul de sănătate a "înviat", după 3 zile de iad. Se negociază un contract de mentenanţă

<p>Card de sănătate</p>

Cardurile de sănătate sunt din nou funcţionale, joi dimineaţă, după ce au fost blocate timp de trei zile. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au anunţat că au remediat problemele tehnice şi că în maxim 30 de zile va fi semnat un nou contract de mentenanţă.

După trei zile în care nu a funcţionat, cardul de sănătate poate fi utilizat din nou de medicii care vor să elibereze trimiteri la specialişti sau reţete gratuite şi compensate.

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a declarat la Realitatea TV că au fost remediate problemele tehnice legate de cardul de sănătate şi acesta este din nou funcţional, joi dimineaţă.

"Sunt în discuţii în acest moment pentru asigurarea unui nou contract de mentenanţă. În maxim 30 de zile sperăm să fie semnat şi să nu mai existe niciun fel de probleme pe viitor", a declarat Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

Cardurile de sănătate au fost blocate timp de trei zile. În tot acest timp, medicii şi pacienţii au fost cei care au de suferit. Asta pentru că unele farmacii nu dau medicamente pe reţete.

CNAS nu mai are în prezent un contract pentru mentenanţa sistemului IT al cardului de sănătate de la sfârşitul anului trecut. Potrivit unui sondaj realizat în august de Colegiul Medicilor din Bucureşti, sistemul dă erori cel puţin o dată pe săptămână. Consecinţele sunt pe măsură: serviciile oferite de medici se validează parţial.

Deşi reţetele se pot elibera în mod offline, cadrele medicale nu pot verifica dacă pacientul este sau nu asigurat. În acest fel, medicii riscă să plătească reţetele compensate, iar pacienţii sunt nevoiţi să aştepte cu orele primirea unei reţete.

"Am avut surpriza că reţetele eliberate offline nu au fost eliberate în farmacii. adică degeaba le am dat. Erau reţete acute, la copiii cu febră. Alea sunt valabile 24 de ore", spune un alt medic de familie, Elena Stângă.

"Să ştiţi că conexiunea la card nu merge. De ieri încontinuu nu s a remediat problema. Nu ne lasă calculatoarele să intrăm offline", a declarat o farmacistă.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin însă contrariul.

"Cei din farmacii au obligaţia să ridice reteta. nici măcar nu au nevoie de card. Au obligaţia să o ridice până la sfârşitul lunii. Nu se întâmplă nimic, nu se invalidează reţeta", a explicat Dan Stoica, de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Mai multe articole despre:
card de sănătate