MENIU

Caravana ANTIMAFIA, condusă de Anca Alexandrescu, în Gorj. BOMBA pregătită pentru CE Oltenia - Dezvăluiri despre planul OMV

Anca Alexandrescu, realizatoare Culisele Statului Paralel Foto: Bogdan Chircan

Caravana Antimafia condusă de Anca Alexandrescu și echipa Culisele Statului Paralel au ajuns joi în județul Gorj. Dezvăluiri explozive au fost făcute de angajați în Complexul Energetic Oltenia, sindicaliști și autorități locale, experți în energie despre interesele ascunse legate de distrugerea companiei.

De ce a renunțat PNL la singurul PRIMAR de municipiu din Oltenia

 

Anca Alexandrescu: Dle Romanescu, primarul Târgu Jiu, sunteți prima autoritate locală care are curajul să vină în emisiunea noastră să vorbească deschis. Nu ați vrut să veniți să participați la întâlnirea cu premierul Ciucă și ulterior ați și fost dat jos de la conducerea organizației locale de la PNL. Ați supărat foarte tare... și ați fost dat jos.

Marin Romanescu, primar Târgu Jiu: Am supărat... Eu consider că sunt în primul rând primar al Târgu Jiu și ulterior al formației pe care am reprezentat-o 20 de ani. Organizația a fost dizolvată acum o săptămână. În PNL, acum 5 ani, când Ludovic Orban voia să impoziteze veniturile IT-iștilor, i-am cerut demisia. Știu că în spatele meu sunt foarte mulți cetățeni.

A.Alexandrescu: Trebuie să fi supărat foarte tare ca să renunțe un partid... 

Marin Romanescu: Sunt singurul primar de municipiu din Oltenia. Asta e adevărata durere pe care o am. Să nu uităm ca din cele 5 județe nu avem niciun președinte de CJ, toți sunt ai PSD. Sunt 3 primari ai PSD și dl Gutău - PER. PNL avea o singura pozitie cheie in Oltenia pe care trebuia sa o valorifice la maxim. Eu în 2020 am cerut doar sprijinul celor de la guvernare. Dacă până în 2019 și eu ca primar m-am considerat în Opoziție, era altă guvernare, în 2020 le-am promis celor din Târgu Jiu că voi avea si sprijinul unei formatiuni politice care si acum era la guvernare. Nu am primit acel sprijin. Și m-a durut cel mai tare. Târgu Jiu beneficiază de 250 de milioane de euro din fonduri accesare, contracte deja semnate, o parte dintre ele în implementare.

 

De ce sunt SINDICATELE DEZBINATE la CE Oltenia - Ce se urmărește după 2024

 

Marin Romanescu, către sindicaliștii CE Oltenia: Cei care v-au dezbinat au obținut ce voiau (sindicate, n.r.). Vreau să rememorez că eu, în 2004, sindicatele numeau directorii din companie. Când am intrat în Parlamentul României, în 2004, n-am fost invitat nici de ministrul Energiei , nici de directorul de la compania națională. Am fost invitat de șeful sindicatelor, care mi-a pus pe o tăbliță toate posturile de conducere, crezand ca am cunostinte in domeniu. M-a intrebat: Care din posturile astea le vrei? Aveam 29 de ani, veneam din domeniul universitar si nu aveam nicio legătură cu domeniul dvs. Am trăit acest moment pe propria-mi piele. Fiind parlament la putere, interesele au fost ale tuturor, și din interiorul sindicatelor. Au fost permanent și sindicatele, și politicienii.

A.Alexandrescu: Cine beneficiaza astăzi de această dezbinare? OMV.

Dian Popescu, expert energie: În acest moment este o trădare. Scoaterea 80% la pensie duce sa nu mai aiba miscare sindicală. Ca toate cele 4 termocentrale sa fie preluate de ruși de OMV, e planul făcut, să fie închis definitiv Gorjul. Nu vă așteptați că vă duceți până în... E suspendată tranzacționarea energiei pentru 2024. Orice companie producătoare tranzacționeaza cu trei ani inainte. O știu din piețe. Contracte pe piețe. Am aflat că ministrul Virgil Popescu le-a interzis să mai vândă energie, că dacă vor merge în 2024, vor spune stati ca inchide. 

De ce sunteți blocați în 2024 ca să nu vindeți energie? Pentu că deja ei lucrează la caietele de sarcini, la firmele care vor tăia fierul vechi din acest complex. Sunt milioane de tone de fier. O cantitate imensă, aici. Ei se pregătesc să-l fure, să-l exporte. În loc să se gândească la folosirea imediată a terminalului de la Rovinari - un laminor. Dacă tot tăiem fierul de aici, inventam, construim un laminor, aici, pentru a produce di nfier noi conducte. Noi am importat din Turcia. Știu și firmele care vor tăia si exporta fierul de aici. Se pregătește deja.

 

Ce spun ANGAJAȚII de la CE OLTENIA - DEZVĂLUIRI despre ultimele mișcări ale conducerii complexului

 

Anca Alexandrescu: Sunteți mulțumit de ce se întâmplă?

Dl Nicolae, Termocentrala Rovinari: „Nu, și aici sunt de vină partidele politice. Din ultimii 15 ani, care în ultimii 10 ani ne-au semnat soarta. Partidele politice și sindicatele, au tras sindicatele de partea lor, a partidelor politice, și ne-au dus pe noi în râpă...

A.Alexandrescu: De când lucrați aici?

Dl Nicolae, Termocentrala Rovinari: De 33 de ani în termoccentrală. 

A.Alexandrescu: Și nu s-a simțit nicio îmbunătățire?

Dl Nicolae: Nu, niciodată.

Angajat CE Oltenia, Cariera Roșia: Lucrez pe alt domeniu, exploatare la Cariera Roșia . De 30 de ani din rău în foarte rău. Se merge haotic, nu se vrea.

A.Alexandrescu: Credeți că sunt interese ascunse? Se dorește ca tot ce e al statului să fie închis? Credeți că cei de la companiile mari, de la OMV au pile atât de mari sus încât cetățenii români nu mai contează, decât ce comandă austriecii în țara noastră?

Angajat CE Oltenia, Cariera Roșia: Cu siguranță că da. Acum cateva luni au avut un scandal, OMV cu CEO, acum au revenit la discuții. Și asta se urmărește... terenurile astea pe care vor câștiga mult pentru a crea parcurile alea fotovoltaice și să ne dărâme pe noi.

A.Alexandrescu: Am auzit un zvon, că ar urma să se vândă fier de pe aici. Așa cum s-a întâmplat în foarte multe zone în țară. O uzină românească a fost tăiată și vândută pe multe milioane. 

Angajat CE Oltenia, Cariera Roșia: Nu ne miră. Nu știu dacă ați auzit. Acum, achizițiile la CEO. Tot dvs ati făcut reportajul la Cariera Jilț. Nu s-a rezolvat nimic. Și la ora actuală transportul se face și pe jos. De atunci, și la ora actuală, cu mijloacele noastre personale sau pe jos. Nu cu transport închiriat de CE Oltenia. Acel transport in locuri unde au accesabilitate sa intre acele dube sau tanchete. Și ne bucurăm acum de noile achiziții de mașini la CEO. Și i-aș spune conduceri idin COmplex: Transport, drumuri libere și ședere cât mai frumoasă cu noile achiziții!

A.Alexandrescu: Și-au cumparat masini pentru ei? Au anunțat de la Guvern că au oprit achizițiile...

Angajat CE Oltenia, Cariera Roșia Jiu: Da, bineînțeles. Au cumparat 8 jeeepuri Skoda.

 

SINDICALIȘTII ACUZĂ Guvernul că programul de restructurare E O MINCIUNĂ: De când au început, nu au adus nimic în loc. Avem o RESURSĂ în județ - CĂRBUNELE

 

A.Alexandrescu: Domnii de la CE Oltenia nu au rezolvat problema cu transportul. Dar și-au cumpărat mașini ei, așa au spus oamenii. În urmă cu două săptămâni a venit aici dl premier Ciucă, cu ministrul Energiei, au spus ca vor prelungi acel plan de redresare (PNRR), din 2020 tot sunteți duși cu preșul, așa mi se apre. Care e realitatea?

Gabriel Căldărușe președinte sindicat Mine Energie Oltenia: Oamenii au acceptat acest sacrificiu de multe ori, au plătit sacrificiul suprem, e o muncă extraordinar de grea în acest complex. Anual se întâmplă un incident de felul celui din ianuarie. Starea salariilor, situația econmică a acestei companii. Oamenii trăiesc cu această teamă de a-și pierde locul de muncă. 

A.Alexandrescu: Câți angajați mai sunt la CEO acum?

Gabriel Căldărușe: Aproximativ 11.200 de salariați. Dar aproximativ 80-90% vor ieși la pensie. Majoritatea tinerilor din acest județ deja au migrat spre alte zone sau alte țări.

A.Alexandrescu: Vă referiți la legea 197? Legat de pensionare.

Gabriel Căldărușe: Da. Vorbim de siguranța sistemului energetic românesc. Nu mai vine nimeni. Atacurile asupra acestei companii sunt incepând din 2016. Se urmărește închiderea acestei companii.

A.Alexandrescu: Ca să ce, să beneficieze niște privați, OMV?

Nicolae Ivăniș: Ei au lucrat din punct de vedere al sfâșierii sistemului energetic. CEO putea să asigure peste 30% din tot consumul României, ceea ce înseamnă foarte mult. Or, noi, puși în sistemul acela de colonizați, era primul pas pe care l-au făcut. Au venit cu niște ONG-uri și cu o susținere în sistem, să ne blocheze fronturile de lucru, pe ei i-au privat de niște drepturi, acum vor să dea înapoi prin această lege a pensionării. Dar de doi ani de când protestează ei prin piață, zic, n-a avut nimeni timp să recalifice oameni, să vină cu tineret, să fie pregătiți, când îți pleacă afară...? 

A.Alexandrescu: Exista o înțelegere între conducerile CEO și liderii de sindicat. A fost o frăție?

Gabriel Căldărușe: N-aș spune că o frăție. Dar întotdeauna au fost multe lucruri, ca și aceste planuri, au fost ascunse. Au fost prezentate numai lucrurile frumoase.

A.Alexandrescu: Deci i-ati creditat niște ani?

Gabriel Căldărușe: N-am mai fost la fel de radical, da. Au mai fost mișcări chiar și în această perioadă.

A.Alexandrescu: Am vorbit cu oameni care se plâng de niște abuzuri.

Nicolae Ivăniș: Nu există la acest moment ca sindicatul să reprezinte muncitorul. Care dintre ei sunt implicați mai mult sau mai puțin politic. Au fanii lor pe acolo. Muncitorul este de mult lăsat de izbeliște. Sunt unii dintre ei care au fost cât de cât mai echilibrați, nu zic că nu, dar în păcat a călcat toată lumea. Dacă n-o făceau și nu erau dezbinați, îi mâncau de vii. Nu ajungea de izbeliște complexul ăsta. Dar ei au fost dezbinați, ca lideri, în primul rând. După care, fiecare cu oastea lui, s-au împrăștiat.

Dian Popescu: Dezbinarea a venit într-adevăr de la politic. A fost un plan pe care eu il cunosc, am trăit atunci acel plan: Ruperea sindicatului, pentru că deveniseră o forță.

Emanoil Tomescu, vicepreședinte sindicat Energia Rovinari: Așa cum ați deschis emisiunea că Realitatea este un post marginalizat, cenzurat, acum stați de vorbă cu un sindicalist cenzurat din toate punctele de vedere.

A.Alexandrescu: Cine vă cenzurează?

Emanoil Tomescu: Această putere politică pe care o criticați. Începând de la politicienii puterii. Politicienii locali. Cine ne cenzurează? Chiar ministrul Energiei, care vine pe aici să-și facă poze prin termocentrale fără să stea la discuții cu noi.

Închide compania, și o dată cu ea zeci de mii de locuri de muncă din județ, și pe noi ne lasă fără nimic.

Avem o resursă aici, în județ, o resursă energetică - cărbunele. Țări din Europa, Germania, Polonia, cu care noi concurăm... I-am spus ministrului Energiei, acest ministru OMV, că ei (Germania, Polonia) au bază pe cărbune, au avut un cuvânt de spus în fața Comisiei Europene, și ei nu au acest program accelerat. Iar noi avem 16% din sistemul energetic național , cred ca nici 16 nu mai avem acum, și acum îi închide și pe ăștia 16%. Un alt aspect. Ne-au promis, și e o minciuna grosolană a Guvernului, pe care noi nu tre sa o acceptăm. Ca pe acest program de tranziție, de restructurare vor veni cu capacități de producție noi în loc. Or, de când a inceput acest program de restructurare, de închidere ii spunem noi, nu au pus nimic în loc. Avem cu 6 grupuri mai puțin, iar de la 1 iunie anul acesta mai închid 2. Rămânem doar cu 5. N-au pus nimic în loc. Deci asta nu e o minciună?!