MENIU

Capitala, în topul celor mai riscante orașe. Câte clădiri din București riscă să se prăbușească în cazul unui cutremur major. Cifre îngrijorătoare: viețile a mii de oameni, în pericol

Capitala, în topul celor mai riscante orașe. Câte clădiri din București riscă să se prăbușească în cazul unui cutremur major

Bucureștiul este unul dintre cele mai periculoase orașe în cazul unui cutremur major, fiind expus la riscuri foarte mari.

Potrivit unui studiu din 2022, un posibil cutremur major ar putea avea urmări asemănătoare dezastrului produs de cutremurul din 1977. Cifrele sunt îngrijorătoare: peste 6.500 de bucureșteni ar putea muri, iar alte 16.000 de persoane ar putea fi rănite grav. Conform unui raport al Băncii Mondiale, capitala României se află printre primele zece orașe din lume cu cel mai mare risc seismic.

În prezent, în București, există peste 23.000 de clădiri care riscă să fie avariate puternic, dintre care 1.000 ar putea fi complet distruse, toate acestea fiind încadrate în gradul I de risc seismic. Aceste clădiri sunt în prezent locuite de mii de oameni.

În zona de vest a țării există orașe care ar face față cu brio în cazul unui cutremur. Pot fi amintite Alba-Iulia, Timișoara și Cluj-Napoca, orașe situate în zone cu activitate seismică redusă și care au beneficait de investiții privind consolidarea infrastructurii și a clădirilor.

Multe dintre clădirile capitalei României afectate semnificativ de cutremurele din 1977 și 1940 nu au fost consolidate corespunzător, lucru care ridică mari semne de întrebare.

Consolidarea clădirilor, educația în caz de cutremur și de prevenire a acestora trebuie să reprezinte o prioritate pentru evitarea unor tragedii de proporții.

Reamintim că ieri, România a fost lovită de un cutremur semnificativ, cu magnitudinea de 5.4 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, și a fost resimțit puternic chiar și în București.

 

Mai multe articole despre:
cutremur cutremur romania