MENIU

Caniculă. 10 de sfaturi ca să te protejezi în cele trei zilele toride care urmează

O nouă avertizare de vreme caniculară a fost remisă de către meteorologi. Pericolele sunt la tot pasul: epuizare fizică, deshidratare, dar nu trebuie uitat nici faptul că bacteriile se înmulţesc mult mai rapid, iar mâncarea nu e la fel de sigură, riscul toxiinfecţiilor alimentare fiind extrem de mare.

Cum să te răcoreşti pe timpul caniculei

1. Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.

2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fi afară.

3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.

4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.

5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute. Evită ceaiul, cafeaua şi alcoolul pentru că te vor deshidrata şi mai rău.

6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.

7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).

8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.

9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.

10. Mănâncă normal, însă încearcă alimentele reci (salate şi fructe care conţin multă apă).