Când trebuie să te îngrijoreze durerile de creştere la copii. Mergi de urgenţă la medic!
Durerile de creștere ajung să îngrijoreze părinții de cele mai multe ori pentru că aceștia nu își imaginează gradul de gravitate la care se manifestă, precum și datorită faptului că nu înțeleg motivele pentru care apar.
Durerile de creștere se manifestă ca niște crampe musculare pe care preșcolarii și preadolescenții le simt în ambele picioare, observabile îndeosebi după-amiaza târziu sau seara la culcare (sunt însă și cazuri în care copilul este trezit de ele noaptea din somn); pot dura între 5-20 de minute.
Locul exact unde se manifestă este în fața coapselor, la nivelul gambelor sau în spatele genunchilor. Conform studiilor desfășurate în domeniu, acei copii care le prezintă pot fi mai sensibili la durere și au șanse crescute de a se confrunta și cu dureri de cap și dureri abdominale. De asemenea, există predispoziție mai mare în rândul celor care au un istoric de sindrom al picioarelor neliniștite sau al celor în care și alți membri ai familiei le-au prezentat.
Alte cauze posibile pentru durerile de creștere:
Probleme de natură psihologică, lipsă de vitamina D, hipermobilitate articulară, oboseală musculară (o creștere în nivelul de activitate fizică executat poate fi asociată durerilor resimțite de unii copii, deși pot exista zile în care sunt extrem de activi și nu prezintă nicio durere), postură precară (stat în picioare, mers sau așezat în alt mod decât cel normal poate tensiona mușchii care susțin corpul; uneori copiii cu platfus sunt mai predispuși durerilor decât ceilalți), stres emoțional (stresul sau supărarea poate declanșa durerile, dar nu este un factor rar întâlnit).
De subliniat faptul că durerile de creștere nu afectează modul în care un copil aleargă sau merge și nu cauzează o stare proastă de sănătate.
Vârsta la care debutează este 3-4 ani și au tendința de a reapărea în intervalul 8-12 ani, în timpul puseelor de creștere; din punct de vedere statistic aproximativ 2 din 5 copii le prezintă. Deși denumirea le indică a avea legătură cu procesul de creștere a corpului, acestea pot reprezenta crampe asociate efortului fizic intens pe care îl depun copiii. Durerile de creștere nu se observă în jurul oaselor sau al articulațiilor (porțiunile flexibile care conectează oasele și le permit să se miște), ci doar la nivelul mușchilor. Mulți specialiști consideră că acei copii care aleargă, se cațără sau sar în timpul zilei pot să observe dureri la nivelul picioarelor în timpul nopții deoarece apare o suprasolicitare a sistemului musculoscheletal.
În ceea ce privește gravitatea, unii copii se confruntă cu dureri severe, alții cu dureri mai ușoare; în general acestea nu sunt prezente zilnic (dar pot fi experimentate timp de mai multe luni sau ani).
De obicei nu influențează abilitatea copilului de a practica un sport sau de a fi activ.
Medicul va diagnostica aceste dureri prin examinarea copilului și adresarea de întrebări ce vizează istoricul medical și simptomele. Trebuie excluse alte cauze potențiale, precum artrită juvenilă reumatoidă (afecțiune care lezează articulațiile), rahitism, leucemie, infecții osoase (osteomielită) și tumorile osoase (benigne sau maligne), probleme în funcționarea mușchilor de la nivelul picioarelor (platfusul). De obicei nu sunt necesare analize de sânge și radiografii; durerile de creștere nu se diferențiază prin vreun aspect anormal în cadrul unei consultații obișnuite (medicul nu va observa nimic neobișnuit în urma consultației), scrie qbebe.ro.