Când se pune varza la murat? Multă lume nu știe și face o mare greșeală
Cand se pune varza la murat. Tradiția spune că varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei.
Cand se pune varza la murat. Dacă vrei să faci totul după cutume, atunci musai umpli un butoi cu varză la Sfântul Dumitru (să se mureze până ce intri în Postul Crăciunului atunci) și mai pui unul la Sfântul Andrei, să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paștelui.
Ce trebuie să știi când alegi varza?
Varză trebuie să fie bine coaptă, îndesată, albă și cu foi subțirele (să-ți fie de folos la sarmale). Iar saramura se pregătește pe cântar: la fiecare 10 litri de apă câte 500 gr de sare grunjoasă, din cea potrivită pentru murături, scrie antenasatelor.ro.
Legătura incredibilă dintre varza murată şi cancer. Nu s-a ştiut asta până acum
Cand se pune varza la murat. Cureți bine butoiul de varză (îl speli și-l zvânți) apoi așezi pe fundul lui câțiva butuci (mai scunzi) de lemn. Azvârli deasupra lor condimentele: crenguțe de cimbru, piper (legat în săculețe de tifon), mărar uscat. Cureți și tai morcovi și rădăcini de țelină în felii rotunde, cureți și tai pe lungime rădăcini de hrean - și le arunci și pe ele în butoi (poți să le pui pe toate ori numai o parte și restul să le tot arunci printre căpățânile de varză, pe măsură ce le îndeși în butoi).
Unii mai adaugă sfeclă roșie - și-atunci varza va căpăta o culoare roz, ori boabe de porumb - care vor face varza galbenă-aurie.
Fiecare varză o tai drept de la cotor, apoi scobești înăuntrul ei și-i pui câte un picuț de sare.
Mulţi cred că zeama de varză murată este foarte sănătoasă. Iată care este, de fapt, adevărul
Varza se aşează în butoi cu cotorul în sus
Verzele se așază în butoi numai cu cotorul în sus. Se-apasă bine, se pune un grătar de lemn deasupra, se presează cu două-trei pietre de râu sau de granit și se acoperă cu un șervet mare, curat. Se lasă așa... două zile.
Pregătești în timpul ăsta saramura. Nimic altceva decât apă și sare. Ai grijă să se topească bine sarea, până la ultimul grăuncior. Apoi, când cele două zile s-au împlinit, torni saramura peste verze. Mai potrivești o dată grătarul de lemn și pietrele, ca să fie bine fixate, și pui capacul.
Cum se pritoceşte varza
Cand se pune varza la murat. În următoarele zile, varza trebuie pritocită... De trei sau patru ori în prima săptămână. Mai întâi iei spuma care s-a făcut, cu spumiera. Apoi, scoți pietrele și grătarul, le speli și le usuci. Ștergi cu o cârpă uscată și pereții și marginea butoiului (până la nivelul moarei). Iei un furtun gros și lung, îl bagi în moare, strecurându-l printre verze, și sufli cu putere în el.
Greșeala pe care o fac toate gospodinele când pun varză murată
Cand se pune varza la murat. După prima săptămână, pritocirea se face mai rar, așa că poți să fixezi capacul. Când se lasă sec pentru Postul Crăciunului, varza din butoiul pus de Sfântul Dumitru (sau imediat după) ar trebui să fie deja acră, bună de sarmale (iar moarea bună de băut, în diminețile de mahmureală...)
Dacă şi voi vă număraţi printre gospodinele care plănuiesc să pună varza la murat anul acesta, iată câteva lucruri pe care ar fi bine să le ştiţi înainte de a te apuca de treaba:
Cum fermentează varza?
Procesul prin care varza se transformă în varza murată este numit lacto-fermentatie. Practic, Lactobacillus, o bacterie benefică ce se regăseşte şi în iaurt şi alte fructe şi legume, ajuta la transformarea zaharurilor în acid lactic în momentul în care iau contact cu o substanţă salină. Acidul lactic protejează împotriva creşterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sănătate.
De ce avem nevoie?
Cand se pune varza la murat. Pentru a pune varza la murat nu ai nevoie de multe ingrediente. În principiu, ai nevoie doar de varză, sare, mărar, cimbru, hrean şi un recipient în care să punem varză. În ceea ce priveşte sarea, se adaugă 45 grame de sare la un litru de apă sau în funcţie de preferinţe.
Dieta cu varză murată. Dai jos 3 kilograme în 3 zile!
Cand se pune varza la murat. De ce trebuie să punem varza la murat?
Acest proces a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri de către strămoşii noştri, fermentarea ajutând la păstrarea verzei cu mult după terminarea sezonului său. Pe de altă parte, studii moderne au arătat că există şi alte beneficii ale alimentelor murate, acestea conţinând o varietate de antioxidanţi şi probiotice. Şi să nu uităm de gustul delicios pe care îl capătă alimentele murate!
Ce ar putea să nu meargă bine?
Cand se pune varza la murat. Nu prea are cum să nu iasă bine! Este posibil să observi bule sau spumă albă deasupra verzei, însă trebuie să ştii că acestea sunt doar semne ale unei fermentaţii normale. Dacă regăsiţi semne de mucegai deasupra verzei, înseamnă că este prea cald în încăperea în care ţineţi recipientul cu varză sau se poate datora faptului că varza nu a fost în întregime acoperită cu apă. Oricum, nu este nicio problemă; puteţi îndepărta urmele de mucegai şi remedia problema, iar fermentaţia îşi va continua ritmul firesc