Când este FICATUL SUPRASOLICITAT
Principalul organ care "curăță" și “purifică” organismul de toxine este ficatul. Acesta poate fi comparat cu o mică uzină a corpului uman, acolo unde totul este transformat în produși ușor de folosit. Se poate spune că viața fără funcționarea acestui organ este aproape imposibilă.
1. Autoregenerarea ficatului
Ficatul este un organ miraculos, se autoregenerează singur. Un ficat grav deteriorat de substanțe toxice, cu insuficiență hepatică severă, își începe regenerarea în primele 24 de ore la agresiune, iar după 3 - 4 săptămâni, volumul său s-a dublat față de cel de la care s-a pornit regenerarea. Acest lucru se întâmplă spontan, natural, fără alt stimulent decât substanțele fiziologice produse de organism, ca răspuns la distrugerea țesutului hepatic, spune Marius Oltean, farmacist șef într-o farmacie DONA din Cluj. Singura condiție este ca acel ficat bolnav să fie lăsat să se regenereze, fără a fi suprasolicitat, fără a-i da de lucru.
2. Suprasolicitarea ficatului
Suprasolicitarea hepatică apare și la efort fizic prelungit, printre cei mai expuși sunt sportivii. Suprasolicitarea poate fi indusă și de substanțe medicamentoase, când apare așa numită hepatită toxică, asemănătoare prin manifestare cu hepatita virală sau orice tip de hepatită, uneori se ajunge la insuficiență hepatică și chiar la decesul bolnavului.