MENIU

Când a plecat să culeagă ciuperci nu știa că va face o descoperire ȘOC ce îi va schimba viața

Un fermier pe nume Lionel din micul sat francez Charny-sur-Meuse, locuiește lângă câmpul unde în timpul primului război mondial s-a dat cea mai sângeroasă luptă – bătălia de la Verdun. Bărbatul deseori culege ciuperci în această zonă. Într-o zi a făcut o descoperire uluitoare. 

Oamenii găsesc deseori în păduricea de lângă câmpie lucruri și rămășițe ale soldaților morți la datorie. În anul 2001 a venit și rândul lui Lionel să găsească ceva.

”Am văzut un inel pe pământ, într-o poiană. Era din aur. Strălucea la fel de mult ca inelele din magazin!” – a mărturisit Lionel.

”Era un inel de logodnă. Pe el era scris “Martha și Léonce, 18.7.14.” Cifra 14 nu putea însemna decât anul 1914 și inelul cu siguranță aparținea unui soldat decedat. Cuplul s-a căsătorit exact cu 15 zile înainte ca primul război mondial să înceapă. Ce tragedie…”

Mai întâi Lionel a vrut să lase inelul unde l-a găsit, din respect pentru soldatul decedat, apoi s-a gândit că este cazul să găsească rudele acelui soldat și să le predea lor inelul. Cu ajutorul profesorului de istorie din sat, Lionel a încercat să afle cui anume aparținea inelul. Pe soldat în chema Leonce, însă la Verdun au murit 1200 de soldați cu acest nume…

Misiunea părea cu totul imposibilă pentru că Lionel deținea prea puține informații, de aceea căutările au încetat.

Însă în 2016 profesorul de istorie l-a telefonat din nou lui Lionel și l-a anunțat că acum dispune de noi informații din arhivă, astfel încât ar putea deja găsi rudele soldatului.

Apoi Lionel a reușit să identifice un nepot al soldatului. Acesta era Alain Bourrelly.

Am fost telefonat și anunțat că a fost găsit inelul de logodnă al bunicului meu. Am rămas stupefiat. Cunoșteam prea puține lucruri despre el, pentru că mama mele nu-i plăcea să vorbească despre asta” – a spus Alain.

Pentru a vedea unde anume și-a pierdut viața bunicul său, Alain și Lionel au plecat la Verdun și Lionel i-a arăta acestuia locul unde a găsit inelul.

Sufletul se tulbură în tine când ajungi la Verdun. Aici a avut o loc un cumplit măcel” – a spus Alain. Ulterior el a găsit în arhiva familiei actul de căsătorie al bunicului său.

Căutând în arhiva militară, Alain a aflat că bunicul său a murit pe 15 decembrie 1916 la ora 10:10 dimineața, în timpul unul atac asupra inamicului.

sursa

Mai multe articole despre:
logodnă inel Verdun