MENIU

Cancelarul Germaniei, invitație surpriză: Zelenski îi cere să vină la Kiev când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei, pe 9 mai

Olaf Scholz și Volodimir Zelenski Foto: Dw.com

Cancelarul german Olaf Scholz, invitat în Kiev de Ziua Victoriei, luni, pe 9 mai. Anunțul oficial a fost făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a cerut vineri cancelarului german Olaf Scholz să facă un „pas important” şi să viziteze Kievul pe 9 mai, atunci când Rusia comemorează victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

El i-a făcut această invitație lui Scholz, după ce relaţiile dintre cele două ţări au devenit tensionate, știindu-se ezitările președintelui Germaniei de a întrerupe legăturile cu Rusia, a cărui vizită la Kiev a fost și refuzată.

„Este invitat, invitaţia este deschisă, a fost de ceva timp”, a declarat Zelenski în cadrul unui interviu pentru think tank-ul britanic Chatham House, interzis în Rusia.

„Este invitat să vină în Ucraina, el poate face acest pas politic foarte important de a veni aici pe 9 mai, la Kiev. Nu vă explic semnificaţia, cred că sunteţi suficient de cultivaţi pentru a înţelege de ce”, acompletat Zelenski.

Ziua Victoriei, din 9 mai, este unul din cele mai importante evenimente naţionale din Rusia, descris de zeci de ani ca o comemorare a sacrificiului sovietic făcut pentru a învinge Germania nazistă în ceea ce este cunoscut în Rusia ca „Marele Război Patriotic”. 

De obicei, 9 mai era marcat prin parade fastuoase, cea militară din Piața Roșie din Moscova era dublată de una în Donețk și Lugansk în ultimii ani. În aceste zile, parada nu se mai poate ține în republicile proruse din Donbas, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. În ultima perioadă, au fost lansate mai multe scenarii în presa internațională și susținută de oficialități ucrainene, despre organizarea unor parade în mai multe orașe devastate din Ucraina. Unul indică chiar o paradă a deținuților chiar în Mariupol, orașul asediat de ruși timp de două luni și distrus în proporție de 90 la sută. Aici încă se mai dau bătălii, ultima redută cum este denumit Azovstal, apărat de luptători ucraineni. Din păcate, sunt implicați și civili, aproape 1.000 au fost în subsolurile fostului combinat siderurgic. Salvarea civililor a fost împiedicată permanent de refuzul rușilor de a înceta focul. Intervenția ONU, prin secretarul general a determinat primele transporturi mai numeroase din Mariupol și Azovstal în ultima săptămână, chiar dacă rușii au continuat bombardamentele, cu foarte mici opriri.