MENIU

Căminele groazei. Rafila: Ministerul Sănătății a sesizat CJ Ilfov încă din 28 februarie. Niciun răspuns. Cum pot fi elucidate "ramificațiile rețelei"

Alexandru Rafila / Foto: Inquam Photos

Alexandru Rafila spune că instituția pe care o conduce a primit încă din luna februarie sesizări privind activitatea a trei centre sociale de îngrijire din judeţul Ilfov, una dintre acestea făcând referire chiar la modul în care pacienţi internaţi involuntar erau transferaţi de la Spitalul de psihiatre Bălăceanca la centrele aflate în administrarea asociaţiei „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, un ONG înființat de Ștefan Godei, arestat acum în urma dezvăluirilor făcute în dosarul ororilor din azilelor groazei. Ministrul susține astfel că s-a adresat în scris spitalului de psihiatrie, dar nu a primit niciun răspuns. La fel au stat lucrurile și cu sesizarea trimisă preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma, încă din luna februarie a acestui an. 

„Spitalul Bălăceaca nu este al MS, ci se află în subordinea Consiliului Judeţean Ilfov, la fel ca aceste centre. Am solicitat în luna februarie Spitalului Bălăceanca informaţii care să clarifice solicitarea CRJ, nu ne-au răspuns şi am aşteptat între timp un document oficial - un raport foarte consistent făcut de o organizaţie a Consiliului Europei care combate tortura şi care a făcut o misiune de evaluare în România. La jumătatea lunii martie am primit acest raport care este public şi care include şi Spitalul de psihiatrie Bălăceanca, ca respectând procedurile de transfer, ceea ce reprezintă un răspuns mai credibil al unui auditor independent, decât cel al spitalului”, a declarat Alexandru Rafila într-un interviu acordat Spot Media.

Ministrul Sănătății a precizat că după controalele făcute de reprezentanții DSP Ilfov în centrele private şi la spitalul Bălăceanca, dar şi în urma sesizărilor înteprinse, ministerul s-a adresat inclusiv preşedintelui CJ Ilfov Hubert Thuma, fără a primit vreun răspuns la sesizările trimise pe marginea acestui subiect.

„Există o adresă pe care am trimis-o CJ Ilfov, inclusiv dlui preşedinte, pe data de 28 februarie. Corpul de control al MS a făcut o analiză a sesizărilor primite la MS, fie că discutăm de partea de sănătate publică sau de transferul pacienţilor, după care l-am sesizat pe dl. preşedinte al CJ Ilfov, în subordinea căruia se aflau şi centrele pentru persoane cu dizabilităţi şi Spitalul de psihiatrie Bălăceanca. (...) Nu am primit niciun fel de răspuns din data de 28 februarie până prezent”, a afirmat Rafila.

Anchetă uriașă la în azilele groazei din Ilfov

Reamintim că anchetatorii investighează în prezent modul în care au ajuns bătrânii în condiții inumane în azilele groazei din Ilfov. Îngrijorător este faptul că aceste centre nu dispuneau de personal specializat pentru tratarea persoanelor cu probleme psihice, iar pacienții erau ținuți, în mare parte din timp, sedați și închiși în camere speciale.

Ancheta a fost declanșată în urma dezvăluirilor care au apărut în presă, care a prezentat dovezi cutremurătoare privind condițiile de trai inumane la care erau supuși pacienții găzduiți în azilele groazei din Ilfov. Informațiile și detaliile ulterioare au generat o atenție sporită și indignare publică, determinând autoritățile să extindă ancheta.

Cum pot fi elucidate eventualele ramificații ale rețelei din spatele acestor cămine

 Potrivit ministrului, ancheta penală în curs poate să clarifice toate eventualele ramificații ale unei astfel de rețele:

"De multe ori stai să te întrebi cine este cu adevărat bolnavul, pacientul sau cei care se poartă în felul acesta? Cum lucrurile acestea se întâmplă și s-au întâmplat mai mult sau mai puțin sistematic, e clar că nu poate fi exclusiv responsabilitatea proprietarilor sau angajaților acestor centre.

E bine că există în momentul de față o anchetă penală în curs care poate să clarifice toate eventualele ramificații ale unei astfel de rețele. E clar că sunt anumite legături, iar ancheta penală le va aduce la cunoștință tuturor". 

STENOGRAME noi din căminele groazei: Torturi de neimaginat, la Ilfov - Asistentă: „Te injectez și nu te mai ridici o săptămâna din pat!”

În cadrul interviului citat, ministrul a vorbit și despre demisia directorului interimar al DSP Ilfov, de profesie inginer, în urma dezvăluirilor privind condiţiile dezastruoase din centrele private şi plătite din bani publici.

Rafila a subliniat, în acest context, că DSP Ilfov a relatat în raportul privind centrele „strict ce au găsit acolo, dar având în vedere situaţia deosebită din acest moment, îşi înaintează demisia, ca să nu existe complicaţii sau suspiciuni suplimentare”.

Pe de altă parte, ministrul susţine că are dificultăţi în a găsi un înlocuitor la şefia instituției ilfovene.

„Cu foarte mare greutate am obţinut acceptul unui funcţionar de a prelua atribuţiile timp de 2 săptămâni, vom vedea ce vom face. E o situaţie complicată şi lumea probabil că ezită să îşi asume. (...) Pentru medici care nu sunt funcţionari publici, care câştigă şi în DSP-uri 10-12.000 lei/lună, funcţia nu e atractivă. Nu putem să avem direcţii de sănătate publică cu responsabilitate în domeniul sanitar conduse de persoane din cu totul alte domenii de activitate”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Citește și Căminele groazei. Controalele au scos la iveală dezastrul național: 21 de cămine de bătrâni au fost închise, 27 sunt suspendate