Cameră specială de audiere a minorilor, victime sau martori ai unor infracțiuni din sfera criminalității organizate, inaugurată la DIICOT
Prima cameră specială de audiere a victimelor sau martorilor unor infracțiuni din sfera criminalității organizate, precum trafic de persoane, pornografie infantilă și/sau exploatare sexuală a minorilor, a fost inaugurată la sediul central al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din București.
Spațiul include și o cameră tehnică, separată printr-un un perete izolat fonic și o fereastră unidirecțională, și a fost amenajat de către Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale cu sprijinul UNICEF în România, în cadrul proiectului „Justiție pentru copiii victime ale abuzului sexual".
Infracțiunile care implică violență sexuală și ale căror victime sunt copii sunt fapte deosebit de grave, cu consecințe multiple pe termen lung, care afectează întreaga viață a victimelor. Asociația V.I.S. și UNICEF vin în sprijinul DIICOT pentru a îmbunătăți calitatea interacțiunii cu cele mai vulnerabile victime ale infracțiunilor, copiii.
Această cameră specială de audiere permite realizarea unor procedee probatorii esențiale, precum intervievarea de către profesioniști specializați, ceea ce conduce la obținerea unui maximum de informații relevante pentru anchetă, cu minimum de urmări traumatice adiționale pentru victimă.
„Împreună cu partenerii noștri, lucrăm pentru a crește pregătirea profesioniștilor din sistemul judiciar de a lucra cu victimele infracțiunilor și abuzurilor de natură sexuală, pentru a le proteja mai bine pe parcursul procedurilor legale. Avem de asemenea nevoie de spații și dotări de ultimă generație cu ajutorul cărora să reducem impactul emoțional asupra persoanelor vulnerabile – victime sau martori. Prin acest proiect, UNICEF continuă sprijinul acordat partenerilor instituționali care lucrează pentru protecția copiilor și a respectării drepturilor acestora", a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
Parteneriatul dintre Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și UNICEF în România se desfășoară în perioada octombrie 2022 – octombrie 2023 și are ca scop îmbunătățirea procedurilor judiciare în cazurile de violență sexuală cu victime copii, dar și crearea unei rețele de profesioniști din sistemul judiciar, medicină legală și DGASPC-uri, centrată pe obținerea unor probe solide în dosarele de violență sexuală împotriva copiilor.
Prin intermediul proiectului „Justiție pentru copiii victime ale abuzului sexual. Setarea de standarde naționale în investigarea științifică a abuzurilor sexuale împotriva copiilor. Pregătirea de formatori și consolidarea rețelei naționale de profesioniști", cel puțin 150 de profesioniști (procurori, psihologi, medici legiști) din cele 21 de județe vizate vor învăța să lucreze împreună pentru a evita victimizarea secundară a copiilor care au trecut prin experiențe de violență sexuală. Pe lângă camera de audiere din București, o a doua cameră specială de audiere va fi amenajată cu sprijinul UNICEF în România în sediul teritorial DIICOT din Galați.