MENIU

Calendar ortodox. Ce sfinţi sunt pomeniţi astăzi

Calendar ortodox. Ce sfinţi sunt pomeniţi astăzi

Sfinții Cuvioșii Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea; Sfinții Preoții Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă Română în data de 21 octombrie.

Apărătorii Bisericii Ortodoxe din Transilvania, împotriva unirii cu Roma (1698-1701), aceștia au fost trecuți în rândul sfinților de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru viața lor de martiri, apărători și mărturisitori ai credinței ortodoxe. 
Sfântul Cuvios Visarion era valah de neam, născut în Bosnia, și în călătoria sa la Locurile Sfinte a fost călugărit la Mănăstirea Sfântul Sava din Pustiul Iudeii. În anul 1744 a ajuns în Transilvania și a făcut un popas la Lipova, unde a ridicat o cruce pe culmea din apropierea orașului, de unde predica mulțimilor de credincioși, pe care îi îndemna să nu asculte de preoții uniți. De la Lipova s-a îndreptat spre Dobra (Hunedoara), apoi spre Deva și Orăștie. Pretutindeni era întâmpinat de mulțimi de credincioși, iar el predica tuturor, îndemnând la păstrarea rânduielilor tradiționale ortodoxe. La Sibiu, a fost arestat de autorități și supus unui lung interogatoriu, după care a fost trimis în închisoarea din Deva. Peste un timp, a ajuns în celebra temniță de la Kufstein (Munții Tirolului), unde a și murit.

Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofronie s-a născut la sfârșitul secolului al XVIII-lea în comuna Cioara (azi Săliștea, județul Alba), a fost hirotonit preot de mir, însă după moartea soției l-a lăsat pe fiul său preot în parohia Cioara și a intrat în viața monahală, la Mănăstirea Cozia. În anul 1756 a părăsit Mănăstirea Cozia și s-a întors la Cioara, unde a ridicat un schit, care a fost distrus de autoritățile maghiare. În anul 1759, Cuviosul Sofronie de la Cioara se afla în fruntea mișcării împotriva uniației. În 1760, a convocat o adunare de preoți și credincioși care a întocmit memorii către Curtea de la Viena și guvernul Transilvaniei, prin care se cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor și eliberarea celor închiși pentru credința ortodoxă. Mișcarea s-a extins cu repeziciune în toată Transilvania. Sfântul Cuvios Sofronie a început o vastă acțiune de organizare a Bisericii Ortodoxe, ajutat de nenumărați preoți.

Răscoala împotriva unirii cu Roma a fost înăbușită de trupele generalului Bukow, în calitate de comandant al forțelor militare din Ardeal. Acesta a reușit anihilarea acțiunilor de revenire la Ortodoxie și a pornit o vastă acțiune de distrugere a mănăstirilor și schiturilor din Transilvania. Sfântul Sofronie a trecut în Țara Românească și s-a stabilit la Schitul Robaia.

Sfântul Mucenic Oprea s-a născut în localitatea Săliște, fiind cunoscut cu numele de Oprea Miclăuș. A făcut mai multe drumuri la Viena pentru a prezenta Curții memorii, în numele mai multor sate, prin care românii din Transilvania cereau să fie lăsați în vechea lor credință. În ultimul drum făcut la Viena, împreună cu preotul Moise Măcinic, în 1752, cei doi au fost condamnați la închisoare pe viață. Amândoi și-au sfârșit zilele în temnița de la Kufstein, jertfindu-și viața pentru credința ortodoxă.

Preotul Mărturisitor Moise Măcinic a fost hirotonit preot la București. La scurt timp după hirotonie, autoritățile constatau că printre cei care se împotriveau unirii cu Biserica Romei se afla și preotul Măcinic din Sibiel.

Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș a fost hirotonit în Țara Românească, în lipsa unui episcop ortodox în Transilvania. A fost un înflăcărat apărători ai credinței ortodoxe. În anul 1756 a fost arestat și dus în lanțuri la Sibiu. A fost întemnițat în închisoarea cetății Deva, mai târziu a fost mutat în închisoarea de la Kufstein.

Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș și-a sfârșit zilele, ca și preotul Moise Măcinic, în temnița de la Kufstein, ambii jertfindu-și viața pentru credința ortodoxă.

Mai multe articole despre:
calendar sfânt