Combinaţia care te poate ucide: Ce să nu faci niciodată când bei cafea
Fumatul afectează capacitatea de a gusta aromele amare mai mult decât oricare alte arome.
Într-un studiu publicat în revista Chemosensory Perception, cercetătorii au descoperit că fumatul provoacă modificări structurale permanente ale limbii, degradând capacitatea mugurilor de gust de a detecta aromele semnificative ale băuturii noastre preferate de dimineaţă.
Deşi este cunoscut de mult timp că substanţele chimice toxice din tutun estomeaza simţul gustului fumătorilor, acest nou studiu a ajuns la concluzia că fumatul are un impact pe termen lung asupra gustului şi că aromele amare sunt afectate în mod semnificativ. Cercetătorii de la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Franţa au testat capacitatea a 451 de angajaţi din spitalele pariziene pentru abilitatea de a recunoaşte cele patru arome de bază (dulce, acru, sărat şi amar), participanţii fiind împărţiţi în trei grupe, după cum urmează: fumători, nefumători şi persoane care au renunţat la fumat.
Când au fost evaluaţi pentru abilitatea lor de a gusta aromele amare, unul din cinci fumători (19,8%) nu a putut recunoaşte eşantioanele, iar în cazul foştilor fumători fiind şi mai rele statisticile: unul din patru (26,5%) nu şi-a dat seama că a degustat ceva amar. Aceste rezultate au fost comparate cu unul din zece nefumători (13,4%) care nu a putut identifica probele amare, iar aceste rezultate reprezintă veşti proaste, având în vedere că cercetările subliniază faptul că gustul amar poate fi identificat în general la concentraţii foarte scăzute.
Recunoaşterea gusturilor sărate, dulci şi acre nu a fost influenţată de fumat.
Sursa: eva.ro