MENIU

Cadrele medicale comemorează în fața Guvernului victimele sistemului sanitar ”aflat în paragină”

Zeci de cadre medicale protestează marți, în Piața Victoriei din București, față de situația în care se află sistemul de sănătate și față de lipsa de interes a autorităților. Este un eveniment pentru comemorarea, în tăcere, a pacienților decedați în incendiul de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, dar și a victimelor din sistem. Manifestația este organizată de Federația ”Sanitas”.

Inițial, marți era programat un protest al sindicaliștilor faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor la solicitările de sprijin financiar, logistic şi de resurse umane.

”Federaţia Sanitas din România întrerupe şirul protestelor planificate (…) Se va afla în Piaţa Victoriei într-o acţiune a tăcerii, a doliului, a respectului faţă de toate victimele de până acum ale sistemului sanitar românesc aflat în paragină, fie că sunt pacienţi ce nu au mai putut fi salvaţi, fie că sunt salariaţi din sistem care au pierdut lupta pentru supravieţuire!”, se arată într-un comunicat.

Cadrele medicale reclamă indiferenţa şi inconştienţa autorităţilor responsabile de managementul instituţiilor de sănătate. Sindicaliștii cer o strategie națională coerentă de reformare a sistemului.

”Este o acțiune împotriva indolenței Guvernului, ineficienței administrative, pentru victimele din rândul pacienților și al personalului sanitar. Este un protest al tăcerii, un manifest pentru viață într-un regim care, din păcate, nu are atenția focalizată suficient asupra sănătății.

Așteptarea noastră este ca Guvernul să înceapă un dialog real cu noi și cu societatea civilă. Dialogul cu sindicatele s-a înrerupt odată cu instalarea pandemiei. Am mai avut câteva întâlniri, dar toate fără rezultat. Avem nevoie de un dialog sistematic pentru ca, împreună, să găsim soluții pentru a ieși din criză”, a declarat Prim-vicepreședintele Sanitas, Mircea Ciocan, prezent în Piața Victoriei.

Citește și: ”Ultimatum pentru Guvern. Federația Sanitas amenință cu declanșarea grevei”