MENIU

Câți kilometri a mers bibliotecarul din Sf. Gheorghe care a pornit pe bicicletă spre Marea Nordului

<p>A omor&acirc;t un biciclist, &icirc;ntr-un accident. Ce a făcut după aceea şoferul este greu de imaginat</p>

Bibliotecarul Kiss Laszlo din Sfântu Gheorghe, care și-a propus să străbată cu bicicleta peste 3.000 de kilometri, de la Marea Neagră la Marea Nordului, în cadrul unei campanii de promovare a lecturii și bibliotecilor, a parcurs până acum peste 800 de kilometri.

Kiss Laszlo a pornit în această incursiune pe data de 8 iunie din Constanța, iar până acum a trecut prin localitățile Călărași, Oltenița, București, Pitești, Brașov, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Deva, unde s-a întâlnit cu bibliotecari, cu elevi, studenți, cadre didactice și alți iubitori ai lecturii. El și-a propus ca, duminică seară, să ajungă la Timișoara, iar luni să pornească mai departe spre Ungaria, urmând să ajungă în Olanda, la Haga, pe 28 iunie.

Turneul va dura 21 de zile, iar, în acest timp, va străbate șapte țări, unde va vizita mai multe biblioteci școlare, publice și universitare, și va depune flori la statuile unor scriitori sau poeți renumiți. Punctul final este orașul olandez Maastricht, unde va participa, în perioada 28 iunie-2 iulie, la Conferința Internațională a Bibliotecilor Școlare.

Bărbatul, în vârstă de aproape 45 de ani, este bibliotecar la Liceul 'Mikes Kelemen' din Sfântu Gheorghe și președintele Asociației Județene Covasna a Bibliotecarilor din România, iar, de când se știe, cartea a făcut parte din viața lui. Prin mâini, i-au trecut mii și mii de cărți, iar, cu cât citește mai mult, cu atât îi e mai greu să întocmească un top al celor mai buni scriitori din lume.

"Cartea te face liber, îți oferă o imensă libertate. Un om care citește este un om liber în gândire și simțire (...) Mie mi-a deschis foarte mult mintea și viziunea despre lume și viață (...) Din păcate, se citește din ce în ce mai rar, copiii citesc din ce în ce mai puțin și sunt mulți analfabeți.

Mai grav e că crește analfabetismul funcțional, ceea ce înseamnă că elevii, copiii noștri, dacă au în față un text mai dezvoltat, nu pot să îl înțeleagă, iar dacă nu pot să îl înțeleagă, atunci nu pot să învețe, dacă nu pot să învețe, nu reușesc să ia examenul de bacalaureat, nu reușesc la universitate și așa mai departe. Și nu numai în România este problema asta, e cam peste tot în Europa și trebuie cumva să stopăm această tendință, iar noi, bibliotecarii școlari, suntem cei mai avizați să facem acest lucru, bineînțeles, în colaborare cu învățătorii, cu personalul didactic (...) Prin această campanie, vreau să atrag atenția și interesul opiniei publice asupra rolului important pe care îl joacă lectura și bibliotecile în educație, în special în educația tinerilor', a declarat, pentru Agerpres, Kiss Laszlo.

Bibliotecarul și-a pregătit cu meticulozitate timp de doi ani această campanie, pe zile, kilometri și localități, și a ales să facă drumul cu bicicleta pentru a demonstra, totodată, că bibliotecarii nu sunt sedentari.