MENIU

Bulgaria: Premierul Boiko Borisov ia în calcul demisia, după o lună de ample proteste antiguvernamentale

Boiko Borisov

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a lăsat să se întrevadă posibilitatea retragerii de la conducerea cabinetului dacă acest lucru ar ajuta partidul său să rămână la guvernare până la viitoarele alegeri, din mai 2021. Demisia sa este cerută în stradă de mii de oameni, nemulțumiți de corupție.

”Dacă eu sunt problema, ei bine plec chiar acum”, a spus șeful guvernului la o reuniune de la Sofia, unde au participat 4.000 de reprezentanți ai partidului din care face parte, GERB. 

”Voi continua discuţiile cu partenerii mei de coaliţie şi voi oferi opţiuni, inclusiv aceea de a pleca şi de a lăsa guvernul la putere”, a adăugat acesta, precizând că ”se lucrează la mai multe scenarii”, informează Agerpres.

Oficial însă, dacă vrea menținerea guvernului, premierul nu poate demisiona.

În timpul discursului, zeci de manifestanţi au blocat intrarea în spaţiul unde avea loc reuniunea.

Protestele antiguvernamentale au fost declanșate la începutul lunii iulie după apariția în presă a unui videoclip care arăta cum un politician de opoziţie era scos de poliţişti de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de Ahmed Dogan, un influent şi controversat om de afaceri miliardar şi om politic. Borisov este contestat pentru presupusele legături întreţinute de majoritatea sa parlamentară cu anumiţi oligarhi, acuzaţi că influenţează guvernul în interesul lor personal.

Boiko Borisov, în vârstă de 61 de ani, se află la putere de aproape zece ani. La 13 ani de la aderarea la UE, țara sa rămâne cea mai săracă din blocul comunitar şi cea mai afectată de corupţie, potrivit Transparency International. Cu toate acestea, un sondaj realizat săptămâna aceasta pentru un ziar local arată că partidul GERB ar ocupa primul loc la viitoarele alegeri legislative, cu 26,7% din sufragii.