MENIU

Ce sunt bubele dulci și de ce apar?

Bubele dulci: cauza si tratament

Bubele dulci, așa cum sunt denumite popular, reprezintă de fapt o afecțiune dermatologică infecțioasă numită în termeni de specialitate impetigo.

Impetigo este comun întâlnită și totodată foarte contagioasă, manifestată prin inflamații și bășici ale pielii. Din fericire, nu cauzează complicații și răspunde rapid la tratament (în aproximativ o săptămână).

Bube dulci pe față

Bubele dulci pot apărea pe față (inflamații care sparg rapid) sau pe trunchi, când sunt de obicei pline cu lichid și se sparg mai greu. După spargerea bubelor, rămâne o crustă galben-portocalie.

Bubele dulci apar din cauza unor microorganisme (de obicei, stafilococ auriu sau streptococ) ce infectează pielea.

Bacteriile cauzatoare pătrund în piele prin intermediul tăieturilor, înțepăturilor de insecte, leziunilor de orice fel la nivelul pielii. În alte situații, impetigo poate urma altor afecțiuni dermatologice, precum scabia sau eczema.

Odată intrate în organism, bacteriile se vor răspândi cu repeziciune și vor face persoana contaminată să devină contagioasă. Simptomele apar în 4-10 zile de la expunere.

Cum se transmit bubele dulci?

Bubele dulci se transmit prin contact direct cu o persoană infectată sau prin partajarea prosoapelor.
Copiii sunt de obicei mai predispuși la a face bube dulci, din cauza sistemului imunitar ce nu s-a dezvoltat complet și a integrării în colectivități unde microbii se răspândesc rapid (școli, grădinițe).

Alți factori favorizanți:

  • diabetul
  • clima caldă și umedă (umiditatea înlesnește înmulțirea bacteriilor)
  • un sistem imunitar slăbit