MENIU

Bruxelles anunță un ajutor de 17 miliarde de euro pentru refugiații din Ucraina - Cu cât contribuie fiecare țară din UE

Război Ucraina-Rusia. Refugiați ucraineni Foto: INQUAM/Casian Mitu

Uniunea Europeană a deblocat luni aproape 17 miliarde de euro pentru a ajuta refugiații ucraineni, precum și țările care îi găzduiesc. Anunțul a fost făcut de Consiliul UE.  

Consiliul UE a adoptat astăzi, 4 aprilie, modificări legislative care permit statelor membre să redirecționeze resurse din fondurile politicii de coeziune și din Fondul de ajutor european pentru persoanele cele mai defavorizate (FEAD) pentru a-i ajuta pe refugiații care fug din calea agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei. Se estimează că prelungirea finanțării de 100%, deblocarea fondurilor de coeziune neprogramate pentru 2014-2020 și tranșa React-UE din 2022 vor debloca aproape 17 miliarde de euro, potrivit unui comunicat oficial.

Data de începere a noilor măsuri eligibile pentru finanțare în cadrul CARE este stabilită la 24 februarie 2022, data invaziei rusești. Consiliul a adoptat, de asemenea, o modificare a fondurilor pentru afaceri interne 2014-2020 și a fondului pentru azil, migrație și integrare 2021-2027. Această modificare va oferi resurse suplimentare pentru primirea persoanelor care fug de războiul din Ucraina. Acesta va prelungi cu un an perioada de punere în aplicare a fondurilor pentru afaceri interne 2014-2020 și va debloca accesul la sumele necheltuite din fondul pentru azil și migrație care fuseseră alocate anterior în alte scopuri.

Acest lucru va permite statelor membre să utilizeze de urgență fondurile rămase pentru a contribui la abordarea afluxului masiv de persoane și se preconizează că va debloca o sumă maximă estimată de 420 de milioane de euro sub formă de sprijin suplimentar din fondurile neutilizate.

Modificarea rapidă a legislației privind fondurile UE reprezintă o declarație clară a solidarității continue a UE cu refugiații din Ucraina și cu statele membre care îi găzduiesc, în special cu cele care au frontiere comune cu Ucraina. Acesta este un pas important pentru a se asigura că statele membre dispun de resurse suficiente pentru a răspunde nevoilor tot mai mari de locuințe, educație și asistență medicală, se mai arată în comunicatul Consiliului UE.

Astfel se poate face transferul de resurse între programele finanțate de Fondul european de dezvoltare regională și Fondul social european pentru a face față afluxului de refugiați. Această flexibilitate înseamnă, de exemplu, că resursele FEDR alocate pentru proiecte de infrastructură pot fi realocate pentru a oferi asistență medicală și educație persoanelor care fug de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Statele membre pot utiliza în total până la 9,5 miliarde de euro în cadrul tranșei din 2022 a REACT-UE, unul dintre cele mai mari programe de investiții publice post-pandemice ale UE, precum și resursele nealocate din cadrul politicii de coeziune în cadrul perioadei bugetare 2014-2020.

De asemenea, CARE prelungește cu un exercițiu contabil finanțarea de 100% din bugetul UE pentru programele de coeziune. Acest lucru va atenua supraîncărcarea bugetelor naționale și regionale din cauza afluxului de refugiați din Ucraina.