MENIU

Bruxelles amenință Italia cu tăierea fondurilor europene în ziua alegerilor - Ursula von der Leyen, pusă la punct de „prietenii lui Putin”

Bruxelles amenință Italia cu tăierea fondurilor europene în ziua alegerilor - Ursula von der Leyen, pusă la punct de „prietenii lui Putin”

Bruxelles amenință Italia cu tăierea fondurilor europene chiar în ziua alegerilor legislative din Peninsulă. Avertsimentul transmis de șefa Comisiei Europee - Ursula von der Leyen i-a enervat mai ales pe liderii de extremă dreapta, catalogați drept „prietenii lui Putin”. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a avertizat că, dacă viitoarea guvernare a Italiei, care se prefigurează a fi formată de extrema dreaptă care și-a declarat simpatia pentru Putin, „va merge într-o direcție dificilă”, Comisia Europeană ar putea suspenda fondurile europene alocate italienilor. În replică, politicienii din Italia i-au cerut președintei CE să nu intervină în treburi de politică internă, potrivit Politico.

Reacția politicienilor italieni nu a întârziat. Aceștia i-au cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să nu intervină în politica internă. Cel care i-a răspuns a fost chiar Matteo Salvini, unul dintre exponenții extremiștilor din Italia. Coaliția de dreapta condusă de partidul extremist postfascist Fratelli d’Italia (Frații Italiei – FdI) are șanse foarte mari pentru a câștiga alegerile legislative anticipate de duminică, potrivit analiștilor politici. În cazul une ivictorii, lidera Fdl - Giorgia Meloni va duce negocieri cu va trebui să negocieze cu Liga, a lui Matteo Salvini, și cu Forza Italia, a lui Silvio Berlusconi.

„Ce e asta? O amenințare? Asta e aroganță. Să respecte votul liber, democratic și suveran al poporului italian”, a răspuns Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga. 

Salvini a mai afirmat că „dacă cineva de la Bruxelles se gândește să  taie banii Italiei din cauză că Liga va câștiga alegerile, atunci trebuie să regândim această Europă. Este un bullying instituțional”.

Și Matteo Renzi, liderul partidului pro european Italia Viva, i-a cerut lui von de Leyen „să nu se amestece în treburile Italiei”. 

Amenințarea subtilă a șefei Comisiei Europene a fost făcută în timpul unei conferințe la Universitatea Princeton din SUA, în replică la afirmațiile unui participant care a spus că „personaje apropiate de Putin” se află pe listele de candidați pentru alegerile care au loc duminică în Italia.

„Vom vedea. Dacă lucrurile o iau într-o direcție dificilă, și am vorbit despre cazurile Ungaria și Polonia, avem instrumente să  reacționăm”, a declarat von der Leyen, făcând aluzie la posibilitatea pe care o are UE de a tăia fondurile alocate țărilor membre dacă acestea nu respectă criteriile statului de drept, cum s-a întâmplat în cazul Ungariei. În urmă cu o săptămână, Bruxelles a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro alocate Ungariei.