MENIU

BOMBĂ. CÂT CÂȘTIGĂ acum românul care a "invadat" Marea Britanie în urmă cu un an

Românul care a invadat Marea Britanie la 1 ianuarie

Primul român sosit în Marea Britanie pe 1 ianuarie 2014, data ridicării complete a restricțiilor pe piața muncii din această țară pentru români, afirmă după un an petrecut la Londra că viața acolo este grea și că nu și-ar sfătui prietenii să urmeze aceeași cale, scrie joi publicația The Telegraph în ediția sa electronică.

'Trebuie să muncești din greu ca să realizezi ceva în această țară (Marea Britanie n.red), pentru a economisi bani. Și reușești doar dacă ai noroc' — este concluzia lui Victor Spirescu, românul devenit celebru cu un an în urmă, când a fost întâmpinat pe aeroportul Luton de presă și de doi parlamentari britanici (unul conservator și celălalt laburist) ce se așteptau ca din prima zi după ridicarea restricțiilor pe piața muncii românii să sosească masiv în Marea Britanie, dar spre surprinderea lor el a fost singurul nou venit.

Întrebat de reporterul cotidianului The Telegraph dacă și-ar încuraja prietenii să lucreze în Marea Britanie, el a răspuns că nu îi sfătuiește să vină acolo, pentru că 'este foarte greu'.

După ce a sosit în Marea Britanie, Victor a lucrat într-o spălătorie auto, unde câștiga 30 de lire sterline pe zi. Acum lucrează în construcții, tot la Londra, și câștigă 250 de lire pe zi, informează Agerpres.

Dar plecarea în Marea Britanie i-a adus și despărțirea de prietena lui, Cătălina, care a venit și ea la Londra, dar s-a întors repede în România pentru că viața în capitala britanică i s-a părut prea intensă.

Acum planul lui este să mai stea câțiva ani în Marea Britanie pentru a economisi niște bani și apoi să se întoarcă în România, unde ar vrea să-și creeze o mică firmă de construcții. 'Mi-e dor de satul meu, de viața mea din România (...) Am venit să pun ceva bani de-o parte și apoi să mă întorc. Nu vreau să rămân aici pentru totdeauna', a spus el în încheiere.

Pe de altă parte, Victor Spirescu a precizat că nu a ales Marea Britanie pentru a încerca să profite de sistemul de asistență socială al acestei țări, exprimându-și totodată părerea că nici ceilalți români nu au astfel de intenții. 'Am venit aici să muncesc, să fac rost de bani. Nu pentru beneficii' de natură socială, a asigurat el.

Rezervele britanicilor față de imigranții est-europeni sunt motivate în special de temerea că ei ar putea abuza de avantajele generosului sistem de asistență socială al Marii Britanii.

Dar conform ultimelor statistici oficiale, după 1 ianuarie 2014 circa 47.000 de români și bulgari au sosit în Marea Britanie, cifră aproape egală cu cea din anii 2013 și 2012 și care a infirmat astfel previziunile despre o creștere explozivă a numărului imigranților.

Victor Spirescu apreciază și el că această îngrijorare este nefondată, criticându-l în special le liderul partidului antieuropean UKIP, Nigel Farage, pe care a avut ocazia să-l întâlnească în prima lună a sejurului său la Londra. 'Are o problemă cu imigranții, dar are o soție imigrantă', afirmă Spirescu despre Farage. 'Spune o grămadă de prostii. Poate că e din cauza faptului că fumează prea mult...' adaugă el.

Mai multe articole despre:
victor spirescu