Bogdan Chirițoiu: Prețul energiei nu va scădea, pentru ca este tot mai mare taxa pe poluare - Cum se aplică Legea consumatorului vulnerabil
Milioane de români sunt la un pas de faliment personal din cauza facturilor uriașe la energie electrică. Specialiștii au vești proaste și avertizează însă că urmează o iarna rece pentru popor. De ce? Din cauza rezervelor scăzute de gaze ale țării. Dependența de importurile din Rusia și Europa ne va îndatora și mai mult, a spus în exclusivitate pentru Realitatea PLUS - Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Acesta consideră că prețul energiei nu va mai scădea, din cauza taxelor mari impuse de UE pentru companiile care poluează.
„Avem în sfârșit legea consumatorului vulnerabil, care era în pregătiri de ani de zile, și guvern după guvern a tot amânat-o. Acum în sfârșit o avem, ăsta trebuie sa fie instrumentul pe care îl folosim. Nu cred că e bine să ajutăm pe toata lumea. Sunt oameni ca mine care pot să suporte 100-200 de lei in plus la factura. Sunt oameni multi, care nu pot sa suporte 100-200 de lei în plus la factură. Pe ăia trebuie să-i ajutăm.
De unde luăm bani? Din profiturile astea foarte mari. Și noi, ca și alte tari din profiturile foarte mari pe care le fac producătorii de electricitate care nu sunt afectați de creșterea pretului certificatelor de dioxid de carbon, că de aici ne vine in primul rand cresterea pe electricitate.
La electricitate nu cred că preturile vor scadea. Cred ca nivelul de petrol de pe bursa, de pe OPCOM, astea vor fi. Astea sunt prețurile în Europa.
Era clar că prețul la electricitate va trebui să crească, pentru că avem acestă taxă din ce în ce mai scumpă pe poluare.
Partea de gaze, pe mine cel puțin, da, m-a luat prin surprindere. Dar asta ține de dependența noastră excesivă în Europa de Rusia”, a explicat Bogdan Chirițoiu, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS.
Legea pentru protecția consumatorului vulnerabil a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis și urmează să fie aplicată de la 1 noiembrie 2021.