MENIU

Bogdan Aurescu, discuții cu omologii din Belgia și Italia privind aderarea la Schengen. Lobby susținut la Consiliul CAE de la Bruxelles

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, o întrevedere cu omologul său belgian, Hadja Lahbib, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, anunță MAE într-un comunicat. Șeful diplomației de la București a avut o întrevedere similară și cu omologul său italian, Antonio Tajani. Cu acest prilej, Aurescu le-a mulțumit celor doi oficiali europeni pentru sprijinul acordat față de aderarea României la spațiul Schengen. 

"Ministrul Aurescu și-a informat omologul belgian asupra demersurilor în curs ale părții române în dialogul cu Austria, celelalte state membre și Comisia Europeană pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la spaţiul de liberă circulaţie, în vederea adoptării unei decizii pozitive în acest sens", se arată în comunicatul MAE. 

Potrivit sursei citate, Hadja Lahbib a reiterat sprijinul puternic al Belgiei pentru aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv în discuții cu Austria și ceilalți parteneri europeni, în vederea finalizării cu succes a acestui dosar.

"În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au evidențiat dinamica deosebit de ridicată a dialogului politic bilateral pe parcursul anului 2022, care a facilitat aprofundarea dialogului și cooperării la nivel politico-diplomatic, precum și sectorial. Cei doi miniștri au discutat despre potențialul deosebit de cooperare între România și Belgia, cu accent pe domeniile nuclear/reactoarele modulare mici, energiile regenerabile, cercetare și digitalizare, securitate cibernetică, sănătate. De asemenea, au fost semnalate acordurile bilaterale prioritare pentru a fi semnate și intra în vigoare", mai arată MAE. 

Totodată, Aurescu a exprimat gratitudinea României pentru contribuția consistentă a Belgiei la efortul comun de consolidare a Flancului Estic al NATO, prin participarea militarilor belgieni la Grupul de Luptă NATO de pe teritoriul României.

Pe de altă parte, Bogdan Aurescu a mulțumit părții italiene pentru sprijinul ferm și constant manifestat față de aderarea României la spațiul Schengen. 

Demnitarul român a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive de deblocare a situației, având în vedere că cetățenii români sunt îndreptățiți pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenței la spațiul Schengen, mai arată MAE. 

Antonio Tajani a reiterat sprijinul hotărât și activ al Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a arătat că se va implica pentru soluționarea dosarului. 

Cei doi miniștri au evaluat pozitiv dinamica dezvoltării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România-Italia, de la a cărui semnare s-au celebrat recent 15 ani, informează MAE. 

Mai multe articole despre:
aurescu mae schengen italia belgia