MENIU

BOBOTEAZA 2020 // Cât timp se poate folosi AGHEASMA. Cum folosim CORECT apa sfințită

BOBOTEAZA 2020 // Cât timp se poate folosi AGHEASMA. Cum folosim CORECT apa sfințită

BOBOTEAZA 2020 // AGHEASMA BOBOTEAZA. Dacă vom asculta cu atenție rânduiala sfințirii celei mari a apei de Bobotează, vom afla beneficiile împărtășirii cu ea: ne sfințește sufletele şi trupurile, casele, gospodăriile, pământurile, întreg spațiul în care ne desfășurăm activitatea, munca, învățătura.

BOBOTEAZA 2020 // Cum se sfințește apa de Bobotează. Sfințirea cea Mare a apei, sau Agheasma Mare, este o slujbă săvârşită numai de Bobotează

Potrivit rânduielii din Minei, cu prilejul Arătării Domnului, slujba de sfințire a apei se poate săvârși de trei ori: la finalul Sfintei Liturghii din ajunul praznicului, după terminarea slujbei Utreniei Bobotezei și, desigur, după săvârșirea dumnezeieștii Liturghii din ziua sărbătorii Epifaniei. 

Dacă primele două slujbe se oficiază cu precădere la catedralele chiriarhale și mănăstiri, în parohii mulțimea credincioșilor participă și se împărtășește cu Agheasma Mare după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, scrie doxologia.ro.

Cum se folosește corect Agheasma Mare în decursul celor opt zile de praznic, dar și pe parcursul întregului an bisericesc

BOBOTEAZA 2020 // Cât timp se poate folosi AGHEASMA. După tradiție, vom gusta de opt ori din această apă sfințită; cifra opt ne amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală. 

Agheasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi. Nu mâncăm nimic înainte de împărtășirea cu Agheasma Mare pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare, nu este mai important decât hrana cea spirituală. 

După Sfânta Liturghie, întâi gustăm din Agheasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtășim putem gusta din ea, bineînțeles după ce am primit dumnezeiasca Euharistie.