MENIU

Bobiţele de linte fac minuni

<p>Alimente care te ajută să slăbeşte</p>

Foarte putin folosita in bucataria romaneasca, lintea nu este doar un aliment savuros si cu calitati nutritive ridicate, ci consumul ei ne avantajeaza si prin efectele sale terapeutice in afectiuni la care probabil nu ne-am fi gandit ca le putem plasa intr-o asemenea relatie.

Pe langa continutul mare de vitamina B (in special acid folic), vitamina E, A, C, K, fier, zinc, potasiu, cupru, magneziu, seleniu, dar si de calciu, fosfor sau sodiu, lintea este si o valoroasa sursa de proteine (9 grame la 100 grame de produs) si fibre solubile, fara a avea un continut caloric mare (aproximativ 230 calorii la o cana de boabe). Iata care sunt, din punct de vedere terapeutic, principalele calitati ale lintei.

Lintea are proprietati benefice pentru sanatatea inimii: cantitatea mare de fibre solubile, de acid folic si de magneziu contribuie la diminuarea riscului de boli de inima, regland in acelasi timp nivelul colesterolului si reprezentand un inlocuitor ideal pentru carne, lintea fiind extraordinar de bogata in proteine si fier (o portie de linte furnizeaza organismului 60% din necesarul zilnic de fier, motiv pentru care este indicata persoanelor cu anemie feripriva).

Ea are proprietati pozitive esentiale pentru aparatul digestiv: fiind extrem de bogata in fibre solubile si insolubile, consumul de linte nu doar ca previne cresterea nivelului de zahar din sange dupa fiecare masa, dar ajuta digestia si bila, previne constipatia si alte afectiuni cum ar fi sindromul colonului iritabil sau diverticuloza.

In continuarea ideii de mai sus, datorita faptului ca poate sa „arda" grasimile, lintea e valoroasa in curele de slabire: desi are un continut caloric mic, ea ofera o senzatie de satietate de lunga durata prin continutul sau bogat in fibre si proteine si ofera organismului nutrientii, vitaminele si mineralele necesare unei functionari optime, potrivit Revistei Magazin.

Pentru persoanele care depun efort fizic in mod curent, dar nu numai, trebuie stiut ca lintea contribuie considerabil la cresterea rezistentei fizice: secretul multor sportivi, lintea furnizeaza organismului o doza mare de energie, creste rezistenta generala si puterea fizica, incurajeaza formarea masei musculare, fiind recomandata si in starile de convalescenta, in tratarea anemiei feriprive, in perioada de crestere pentru copii si adolescenti dar si in perioada lunara a ciclului, deloc comoda.

Mai multe articole despre:
0 linte consum de linte