Boala de care suferă milioane de oameni fără să ştie. Care sunt simptomele
Boala celiacă sau intoleranţă la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteină din grâu, secară şi orz) la indivizi predispuşi genetic. Intoleranţa la gluten afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta începând cu perioada copilăriei.
Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică. Intoleranţă la gluten se manifestă în două moduri: sensibilitatea nonceliaca la gluten şi boală celiacă. Acestea au simptome similare, însă diferă în privinţa daunelor provocate la nivelul intestinelor.
Sensibilitatea nonceliacă la gluten este un răspuns imun înnăscut, spre deosebire de reacţia alergică specifică bolii celiace. Dacă în cazul sensibilităţii nonceliace răspunsul imun se îndreaptă împotriva oricărui organism străin, boală celiacă se caracterizează prin specificitatea antigenilor, având că rezultat atacul propriilor ţesuturi. Dacă va confruntaţi foarte des cu dureri de cap, stare generală de oboseală, senzaţie de picioare şi mâini amorţite şi dureri articulare, este recomand să consultaţi un medic specialist şi să faceţi un test de intoleranţă la gluten. Sensibilitatea nonceliaca poate fi ţinută sub control cu o dietă adecvată, potrivit neby.ro.
Boală celiacă, în schimb, prezintă foarte multe simptome şi este mai severă.
Cu toate că uneori poate fi asimptomatică, de cele mai multe ori este semnalată de problemele gastrointestinale, ameţeală, dureri ale oaselor şi articulaţiilor, retenţia de fluide, erupţii cutanate, obezitate, depresie, senzaţia permanentă de foame, deficienţă de vitamine şi minerale.
Sursa: bzi.ro