Blue Air, sat fără câini: Datorii uriașe de 4 luni - Ce se întâmplă cu banii pentru zborurile anulate
Situația financiară de la Blue Air și amploarea datoriilor către clienții păgubiți rămân încă un mister, la mai bine de o lună după ce statul a preluat 75% din companie. Blue Air a rămas cu un singur angajat, iar Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, Daniel Geantă, a spus că în prezent nu există un Consiliu de Administrație care să ia decizii în companie.
Conform ultimelor date financiare, la finalul lui 2022, Blue Air avea restanțe fiscale de zeci de milioane de lei, pe lângă obligațiile de plată de 336 de milioane de lei ce au rezultat după ce a primit ajutor din partea statului.
„În urma scandalului din presă, pe 8 decembrie, statul român a executat datoria. Dl Grindeanu s-a spălat pe mâini și spune că nu știe”, a explicat Anca Alexandrescu, la Culisele statului paralel, de miercuri seară.
„E vorba de niște oameni. Nu e vorba doar de Blue Air. În momentul în care statu la fost atenționat nu s-a întâmplat nimic. Asta înseamnă aparatul de stat. Dl Grindeanu nu are nicio vină”, a comentat ironic și analistul politic Dorin Iacob
„Ești acționar, și creditor, statul român are putere măcar să vândă aeronavele...”, a adăugat Dorin Iacob, miercuri seară, în emisiunea Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu.
Compania Blue Air Aviation este preluată, din 8 decembrie 2022, în portofoliul statului, care deține în prezent 75% din acțiuni, alături de Teodor-Cristian Rada, cu 23,8%, și Airline Invest, cu 1,9%.
Președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Daniel Geantă, a spus că în prezent nu există un Consiliu de Administrație care să ia decizii vitale în companie, după ce aici a rămas un singur angajat, potrivit gandul.ro.
BLUE AIR, SAT FĂRĂ CÂINI
„Problema este că, în momentul de față, a rămas un singur angajat, director economic, și este foarte greu să ne dea actele: situații financiare, de resurse umane, creditori. (...) Vechiul Consiliu de Administrație a plecat, nu a lăsat un raport de activitate, așa că trebuie să constituim un nou Consiliu de Administrație și să numim un director general provizoriu, să poată semna acte, iar oamenii să poată pleca mai departe. Este o societate necondusă”, a explicat președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, Daniel Geantă, potrivit gandul.ro.
Abia după ce se vor rezolva problemele administrative, autoritățile vor putea lua decizii privind bilele de avion cumpărate de românii care nu au mai ajuns să le folosească.
Blue Air a început să adune datorii, inclusiv la stat, prin nerestituirea ajutorului de aproape 62 de milioane de euro primit în pandemie. În 2021 s-a asigurat că nu va fi executată de creditori, intrând în procedură de concordat, care i-a permis să evite insolvența. Dar cu fiecare lună care a trecut, datoriile companiei au fost tot mai mari, iar în septembrie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu i-a pus poprire pe conturi. Blue Air nu a mai putut plăti combustibilul pentru aeronave și a anulat toate zborurile. Peste 54.000 de români au fost afectați de decizia Blue Air, iar în aeroporturi s-a instalat haosul.
Daniel Geantă a mai explicat că la două luni după anularea zborurilor, statul a anunțat că execută scrisoarea de garanție, pentru neplata datoriilor. Zecile de mii de români au încercat să-și recupereze banii pe care i-au plătit pentru cursele anulate. Primii dintre ei au reușit la începutul acestui an.