Bloomberg: prim-ministrul român este de părere că ”Macron poate impulsiona reforma UE”
Publicația Bloomberg analizează modul în care Emmanuel Macron este perceput în statele est-europene, menționând că entuziasmul său pro-european contrastează cu atitudinea din ce în ce mai blazată a unor state estice, precum Polonia și Ungaria, care s-au arătat refractare la vederile noului lider francez. În contrast cu populismul crescând din aceste două țări, România, prin vocea premierului Sorin Grindeanu, s-a arătat mult mai deschisă la opiniile lui Macron, la care subscrie.
Chiar și înainte de clătinările sale electorale, Macron și-a îndreptat atenția asupra populismul naționalist al Poloniei. De asemenea, a încurajat propunerile care ar putea contracara ceea ce Macron denumește „democrația iliberală” a liderului maghiar Viktor Orban.
Aflată în vecinătate, România rămâne netulburată. Mai mult decât atât, premierul român îl consideră pe Macron drept un catalizator a unei mult așteptate revizuiri a Uniunii Europene, care este foarte necesară.
„Am fost printre primii lideri care l-au felicitat pe președintele Macron pentru victoria sa, care reprezintă o victorie a Europei și împotriva populismului", a declarat Sorin Grindeanu, marți, într-un interviu acordat în biroul său de la București.
„Acum devine clar că populismul nu își are locul în UE și își pierde susținătorii, unul câte unul”, citează Bloomberg.
Revitalizată de Macron și de înfrângerile electorale ale populiștilor din Olanda și Austria, Uniunea Europeană impune din nou conceptul unei integrări mai strânse - efort care riscă să lase în urmă statele membre precum Polonia și Ungaria, care contestă regulile și valorile blocului.
Entuziasmul românilor pentru UE îl depășește pe cel al majorității țărilor. Premierul Sorin Grindeanu va merge într-o vizită oficială la Paris pentru a-l întâlni pe omologul său francez, Edouard Phillipe, în timp ce, în aceste zile, președintele României, Klaus Ionahhnis, se află la Washington, pentru o întrevedere cu Donald Trump, programată pentru 9 iunie, unde va discuta situația geostrategică a României – țară ce găzduiește echipamente radar pentru sistemul de apărare antirachetă din S.U.A., informează aceeași publicație.
„Nu mă îndoiesc că noua administrație de la Washington va menține parteneriatul strategic cu România. Este foarte important să consolidăm atât proiectul european, cât și parteneriatul strategic cu S.U.A.", a afirmat Sorin Grindeanu.
În timp ce Emmanuel Macron a amenințat cu sancțiuni împotriva țărilor care încalcă valorile democratice, președintele Franței a susținut, de asemenea, eforturile de integrare ale altor națiuni, aprobând marți planul Bulgariei de a adopta moneda euro.