Binomul ASF - KPMG a FALIMENTAT "controlat" Astra Asigurări în numai un an şi jumătate
Mişu Negriţoiu, şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat azi, oficial, falimentul Astra, a treia cea mai mare companie de asigurări din România, decizie ce va afecta direct cele 5 milioane de asiguraţi ai societăţii, dar şi clienţii celorlalţi asiguratori. ASF şi KPMG au dus la faliment Astra prin felul dezastruos în care au condus planul de redresare, care s-a întins pe 18 luni.
"În urma analizei şi pe baza concluziilor raportului KPMG, Consiliul ASF a adoptat următoarele decizii: închiderea procedurii de redresare financiară a societăţii Astra, revocarea şi încetarea atribuţiilor de administrator special ale KPMG Advisory, Retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra, constatarea stării de insolvenţă a societăţii Astra şi solicitarea intrării în procedura de faliment", se arată în comunicatul ASF.
Falimentul Astra ridică multe semne de întrebare, mai ales în condiţiile în care s-a preferat această măsura în pofida propunerii acţionarilor majoritari, care au anunţat că vor aduce banii necesari pentru salvarea companiei, 425 de milioane de lei, dacă ASF va accepta acest lucru.
Acţionarii au anunţat că vor aduce banii dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară va revoca administratorul special, KPMG, şi decizia nr. 999 din 26 mai 2015, care a ţinut la distanţă investitorii strategici.
Însă, discuţiile privind noua propunere de salvare au avut loc în lipsa iniţiatorilor, acţionarii majoritari, drept urmare a fost refuzată. Mişu Negriţoiu a declarat azi, în conferinţa de presă, că dacă aceştia doresc un răspuns, li se va da, însă nu a explicat de ce nu au fost chemaţi la discuţii şi acţionarii.
Totodată, şeful ASF a declarat că recapitalizarea Astra nu s-a realizat din lipsă de investitori, asta după ce, în urmă cu doar câteva luni, susţinea că există investitori strategici interesaţi de Astra, unii chiar din China, acolo une Negriţoiu s-a deplasat în acest interes.
Mişu Negriţoiu a spus azi că "au fost contactaţi peste 30 de investitori strategici, dintre care cel puţin cinci au ajuns la ultima fază a diligenţelor", însă niciunul nu a dorit să bage banii în această companie. Principalul motiv pentru care investitorii s-au speriat de Astra ar putea fi decizia nr. 999 din 26 mai 2015, prin care subscrierile companie se reduc la 50%. Întrebat despre acest lucru, şeful ASF a declarat că investitorii nu au invocat această decizie. Cu toate astea, tot el susţine că principala problemă a potenţialilor salvatori au fost cifrele societăţii.
Citeşte şi: Mişu Negriţoiu de la ASF falimentează "controlat" Astra Asigurări. KPMG ridică din umeri
Un alt lucru care ridică un semn de întrebare şi care a fost subliniat în premieră astăzi, în conferinţa ASF, este valoarea sumei pentru majorarea capitalului social al Astra Asigurări.
"Suma de 490 de milioane de lei propusă pentru majorarea capitalului social al Astra Asigurări nu ar fi fost suficientă pentru refacerea indicatorilor de prudenţialitate şi pentru ieşirea din administrarea specială. Nivelul de capital necesar era de 1 miliard de lei", a spus Negriţoiu.
Mai mult, acesta pune falimentul Astra în spinarea acţionarilor, aceeaşi care au fost suspendaţi în momentul în care a început procesul de redresare, la cârma companiei trecând administratorul judiciar KPMG.
Întrebat despre cum vor fi despăgubiţi asiguraţii Astra, Negriţoiu a explicat că aceştia au posibilitatea să denunţe poliţele. Însă, despăgubirile vor veni abia după ce instanţa va declara falimentul societăţii. Potrivit şefului ASF, după declararea falimentului, dosarele de despăgubire se transferă la Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) în termen de 30 de zile.
Acest fond este susţinut lunar de contribuţiile firmelor din sectorul de asigurări din România, iar despăgubirea clienţilor Astra, în număr de aproximativ 4,6 milioane, realizate din rezervele FGA ar putea duce la scumpirea poliţelor RCA, indiferent de companie.
Şeful ASF a fost întrebat de jurnalişti şi despre zvonurile apărute în presă despre el, cum că ar fi fost internat la Spitalul de Psihiatrie Obreja, însă a refuzat să răspundă.