Bilanţul Ministerului Public. Iohannis: Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei sunt prioritare
Procurorul general Augustin Lazăr prezintă, astăzi, bilanţul activităţii Ministerului Public pe anul 2016. Acesta a afirmat că 2016 a fost un „an de mare angajament” şi că raportul de activitate este unul „jubiliar”, fiind al 155-lea bilanţ al instituţiei. La eveniment, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că dosarele Revoluţiei şi Mineriadei sunt prioritare.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis un mesaj clar procurorilor şi judecătorilor în timpul discursului de la bilanţul Ministerului Public: dosarele Revoluţiei şi Mineriadei sunt prioritare.
"Atacurile la adresa procurorilor şi judecătorilor au cunoscut în ultima perioada o creştere îngrijorătoare. Sunt convins că printr-un dialog constant, astfel de provocări pot fi lesne depăşite. Apreciez că Ministerul Public face eforturi pentru restabiliraea adevărului şi pedepsirea celor din perioada comunismului. Aşteptăm finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriadă aşa cum scrie la carte prin decizii temeinice. Aveţi în mine un partener în a face din România o ţară în care legea este unanim respectată şi Justiţia se înfăptuieşte în mod egal pentru toţi", a spus Klaus Iohannis.
Augustin Lazăr: Anul 2016 a fost un „an de mare angajament”
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat marți, la bilanţul activităţii Ministerului Public, că anul 2016 a fost un „an de mare angajament”, iar raportul de activitate este un raport „jubiliar”, fiind al 155-lea raport de activitate.
„Este un moment important, este un raport jubiliar - al 155-lea raport de activitate pe care Ministerul Public îl prezintă. E onorant pentru noi să avem o istorie și o tradiție impresionantă”, a spus acesta.
„Anul 2016 a fost unul de mare angajament. În planul organizatoric, este de remarcat procedura transparentă de numire a procurorilor şefi. În plan operativ se remarcă realizările din marile cazuri, toate acestea fiind realizate în condiţii de instabilitate legislativă", a precizat Augustin Lazăr.
Conform acestuia, deciziile Curţii Constituţionale au impus reajustari permanente ale dreptului penal.
"Procurorul General al România a mai spus că în 2016 a fost dezvoltată strategia naţională anticorupţie, de reformă a sistemului judiciar şi un program propriu pentru eficienţa procurorilor. "În 2016 am eficientizat activitatea Ministerului Public printr-un program clar susţinut de doi piloni principali: dezvoltarea culturii instituţionale, pentru care am înfiinţat Consiliul Ştiinţific şi am încurajat procurorii în activitatea de cercetare. Parchetul General are forţa de a instrumenta dosare de bună calitate. Independenţa magistraţilor este în primul rând dată de pregătirea profesională. Am eliminat fenomene nocive: nepotismul, prestaţia de slabă calitate. Am promovat acţiunea disciplinară împotriva celor care nu se conformează principiilor de deontologie”, a declarat Augustin Lazăr.
La bilanţ sunt prezenţi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, preşedintele CSM, Mariana Ghena, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, diplomaţi străini.