MENIU

Bilanțul inundațiilor extreme din România: 2 morți, 80 de localități din 20 de județe afectate, zeci de persoane evacuate. Avertismentul ministrului de Interne

Lucian Bode

Lucian Bode a prezentat marți după-amiază bilanțul fenomenelor meteo extreme din țara noastră. În perioada 15-20 iulie, 80 de localități din 20 de județe au fost afectate de inundații, înregistrându-se și două decese. De asemenea, zeci de persoane au fost evacuate. Ministrul de Interne le-a cerut prefecților, într-o videoconferință, să pregătească spații de cazare în contextul în care au fost emise noi avertizări de vreme severă.

”Am asistat în ultimele zile la o intensificare şi extindere a fenomenelor meteo extreme, provocate de ploile abundente, care au afectat mai bine de jumătate din ţară, vorbim de 30 de judeţe, acestea aflându-se sub avertizări de cod galben, portocaliu sau roșu. Dinamica fenomenelor este în continuă evoluţie şi reclamă reacţii rapide, eficiente, resurse corect dimensinate şi o mobilizare exemplară pentru a putea interveni cât mai repede în sprjinul comunităților afectate”, a declarat Bode. 

Potrivit ministrului, în perioada 15 iulie, ora 07:00, până în 20 iulie, ora 16:30, s-au înregistrat efecte ale vremii în 80 de localităţi din 20 de judeţe. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 192 de case.

”În acest moment sunt evacuate 81 de persoane din localitatea Roşia Montană din Alba şi din localitatea Breaza, Prahova. Din păcate, am avut şi două decese, în Satu Mare şi în Iaşi”, a mai anunţat Bode.

La momentul transmiterii știrii, sunt intervenţii în desfăşurare în mai multe judeţe, traficul fiind oprit pe un drum judeţean şi restricţionat pe două drumuri naţionale în judeţul Alba.

Ministrul de Interne le-a spus prefecților că protejarea vieţii oamenilor şi a bunurilor acestora reprezintă o prioritate. 

”Vă cer să fiţi implicaţi total în gestionarea situaţiei, în coordonarea acțiunilor de intervenție în situații de urgență, având în vedere că pericolul nu a trecut. Avem cel puțin pentru următoarele 24 de ore avertizări de vreme severă în mai multe zone, ceea ce reclamă o mobilizare susținută”, a mai spus Bode.

Ministrul le-a mai solicitat prefecților să ia toate măsurile pentru a asigura spaţii de cazare în eventualitatea în care se vor impune evacuări de persoane.

Citește și: ”Inundațiile au făcut prăpăd în țară: 34 de localități din 14 județe, afectate marți. Florin Cîțu: Autoritățile să cântărească bine când ne spun că totul e sub control”