50 de jurnaliști uciși în acest an. Majoritatea în țări aflate în afara zonelor de conflict
Bilanț sumbru la final de 2020. 50 de jurnalişti au fost ucişi, aproape şapte din zece în ţări unde era pace şi nu în zone de război, potrivit bilanțului anual al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF), citat de France 24 și Teller Report.
Deşi numărul morţilor "rămâne stabil" în comparaţie cu cei 53 de jurnalişti ucişi în 2019, tot mai mulţi "sunt asasinaţi în ţări unde este pace", adică 34 de persoane, reprezentând 68% din numărul total al celor ucişi, subliniază ONG-ul.
Vestea bună - dacă o putem numi așa - este că proporţia jurnaliştilor ucişi în zonele de conflict este în continuă scădere, de la 58% în 2016 la 32% în acest an în ţări precum Siria şi Yemen sau "zone afectate de conflicte de intensitate scăzută şi medie" (Afganistan, Irak).
Mexicul este țara în care se înregistrează cel mai frecvent decese din rândul acestei categorii profesionale, cu 8 cazuri, urmat de India (4), Pakistan (4), Filipine (3) şi Honduras (3).
Dintre toţi jurnaliştii ucişi în 2020, 84% au fost eliminaţi în mod intenționat, în comparaţie cu 63% în 2019.
"Unii au fost ucişi în condiţii deosebit de barbare", subliniază RSF.
Acest bilanţ a fcost realizat în perioada 1 ianuarie - 15 decembrie.
Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a anunţat, la rândul său, că un număr de 2.658 de jurnalişti au fost ucişi începând din anul 1990 și până în prezent.