MENIU

Bilanțul provizoriu al inundațiilor: 4 victime, peste 500 de locuințe afectate, spitale inundate

Fenomenele meteo din ultima săptămână au făcut ravagii în România și, chiar dacă hidrologii au avertizat cu privire la codurile de inundații, bilanțul ultimelor zile arată cu adevărat tragic.  

Furtunile au făcut nu mai puțin de 4 victime, în doar câteva zile. O fetiță de doar 2 ani a murit, în Mureș, după ce mașina în care se afla alături de tatăl ei a fost lovită de un copac doborât de furtună.

Totodată, în Suceava, o femeie a murit într-o pădure din zona Poiana Stampei, fiind strivită de un copac care a căzut peste ea, iar alta a fost declarată dispărută.

O tragedie a avut loc și în Timiș, acolo unde un bărbat a murit lovit de trăsnet, iar altul a fost transportat cu răni grave la spital.

Arad

Potrivit unui bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), peste 200 de locuințe și sedii de instituții din municipiul și județul Arad au fost inundate după precipitațiile abundente căzute duminică, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru evacuarea apei.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad a informat că în municipiu s-a intervenit pentru evacuarea apei din 28 locuinţe, 10 demisoluri şi subsoluri, dar și pentru îndepărtarea a 6 arbori căzuţi pe străzi şi DN 7 și doi stâlpi.

De asemenea, s-a intervenit pentru supraînălţarea cu saci a canalului Mureşel.

Din cauza furtunii puternice, subsolurile unei biserici, a sediului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a Spitalului Matern, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dar şi Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Arad, au fost inundate.

În oraşul Chişineu Cris, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 6 locaţii, iar în Nădab, canalul Dohangia a iesit din matcă şi a inundat aproximativ 30 de gospodării.

În Pâncota s-a rupt digul canalului ce traversează orașul și au fost inundate aproximativ 100 de gospodării. În cursul nopții de duminică spre luni, s-a acţionat pentru astuparea breşei, cu 40 de pompieri de la Secţia Ineu. Operaţiunile de intervenţie continuă.

Mureș

În Mureș, în urma furtunii extrem de violente, descrisă de localnici drept o tornadă, acoperișurile a 307 case din comuna Cuci, din satele Dătășeni și Cuci, au fost avariate, în 12 cazuri acestea fiind distruse în totalitate.

ISU Mureș a arătat că în Cuci au fost avariate acoperișurile a 153 case, 7 au fost distruse în totalitate, turlele la două biserici au fost puse la pământ, iar un bărbat care se afla într-o gheretă a fost rănit la o mână. În Dătășeni, au fost afectate parțial acoperișurile la 150 case, 5 case dintre acestea au fost distruse în totalitate, 6 stâlpi de curent electric au fost doborâți, o autoutilitară a fost răsturnată și două persoane prezintă contuzii ușoare.

Suceava

Autoritățile au mai anunțat că 23 de localităţi sucevene au fost afectate de ploile torenţiale. Cele mai mari probleme s-au înregistrat la Plutoniţa, la Doroteia şi în cartierul Bogdăneasa, din Gura Humorului. În total, au fost inundate 11 locuinţe, 32 de anexe, 84 de curţi sau grădini şi 3 beciuri. Pompieri militari şi civili, sprijiniţi de poliţişti şi jandarmi, au intervenit pentru evacuarea apei şi salvarea de persoane.

De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea unor persoane care erau cazate la cinci case de vacanţă şi au rămas izolate din cauza unor podeţe avariate. Salvatorii au consolidat trecerile şi au evacuat 30 de persoane. După consolidarea căilor de acces, alţi 58 de turişti au rămas la pensiuni şi nu a mai fost necesară evacuarea lor.

O altă intervenţie de salvare s-a desfăşurat în cartierul humorean Bogdăneasa, unde o mamă şi fiica sa, care erau programate la medic, au fost trecute pe o punte de acces consolidată cu ajutorul pompierilor militari. Autorităţile urmează să evalueze pagubele generate de inundaţii.

Hunedoara

Și autorităţile petroşănene au contabilizat pagubele create de furtunile violente. Astfel, numai în capitala Văii Jiului au fost afectate 50 de apartamente, 15 case şi 20 de gospodării. Totodată, primarul Tiberiu Iacob anunța că, în noaptea de duminică spre luni, 14 persoane au fost evacuate şi două femei au fost transportate la spital, cu atac de panică.

2.000 de angajați MAI au intervenit pentru salvarea populației

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), aproximativ 2.000 de angajați au intervenit în zonele afectate pentru reducerea efectelor inundațiilor, cu 900 de mijloace de intervenție. Au fost mobilizați, astfel, peste 1.100 de pompieri, 700 de polițiști și 100 de jandarmi.

Mai multe articole despre:
inundaţii bilanţ furtuna