MENIU

Bilanț ANI în primele 4 luni din 2016: 402 dosare și averi nejustificate de un milion de euro

Agenția Națională de Integritate (ANI) și-a prezentat bilanțul pentru primele patru luni din 2016. Astfel, din ianuarie și până în aprilie au fost finalizate 402 dosare și s-au constatat averi nejustificate de aproximativ un milion de euro.

“În perioada de referințã, Agenția a finalizat 402 dosare, iar în 195 de dosare a constatat 211 incidente de integritate: 123 cazuri de incompatibilitate, 52 cazuri de conflicte de interese administrative, 11 cazuri privind constatarea unor diferențe nejustificate între averea dobânditã și veniturile realizate, dar și 15 cazuri de conflicte de interese penale, respectiv 10 cazuri referitoare la constatarea indiciilor privind sãvârșirea infracțiunilor asimilate faptelor de corupție, fals în declarații, etc.”, se arată într-un comunicat remis de ANI.

Inspectorii informează că, în perioada ianuarie - aprilie 2016, diferența totalã constatatã în cele 11 cazuri de averi nejustificate este de aproximativ 4.082.139 Lei (aproximativ 981.454 Euro).

Potrivit comunicatului, cele 211 incidente de integritate au vizat un numãr de 192 persoane evaluate, dupã cum urmeazã:

2 Deputați;

1 Senator;

1 Președinte Consiliu Județean;

45 Primari;

42 Viceprimari;

51 Consilieri locali;

1 Consilier general;

1 fost Prim procuror;

2 Funcționari publici cu statut special;

12 Funcționari publici;

34 Persoane cu funcții publice de conducere din cadrul instituțiilor publice.

În perioada ianuarie-aprilie, constatãrile Agenției au fost menținute în 50 de cazuri, fie prin deciziile definitive și irevocabile ale instanțelor, fie prin necontestarea raportului de evaluare.

Astfel, au fost 36 de cazuri în care au fost constatate situații de incompatibilitãți, 13 cazuri în care au fost constatate situații de conflicte de interese administrative, dar și un caz în care instanțele de judecatã au dispus confiscarea unei diferențe nejustificate. Mai mult, instanțele de judecatã au dispus condamnarea la inchisoare cu suspendare sau cu executare în 4 cazuri de fapte penale pe care ANI le-a înaintat organelor de cercetare penalã.

În plus, într-unul dintre cazurile în care instanța a constatat, printr-o decizie definitivã și irevocabilã, existența unei diferențe nejustificate, Agenția a dispus aplicarea interdicției de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publicã.

Mai multe articole despre:
ANI bilant ani