MENIU

Beneficii surprinzătoare ale practicării jocurilor video

Unii nu sunt fani ai jocurilor video, considerând că sunt cronofage și că afectează capacitatea de concentrare. Numeroase studii recomandă, însă, acest hobby, care aduce în realitate mai multe beneficii decât deservicii. Printre plusurile prezentate de aceste jocuri se numără îmbunătățirea creativității, memoriei, limbajului, culturii generale și capacității de lucru în echipă. 

De exemplu, prin intermediul jocurilor cu Lara Croft, oamenii au învățat mai multe noțiuni de arheologie decât în școală. Există și alte personaje din jocuri video care, poate în mod surprinzător, trezesc vocațiile timpurii și „predau” istorie, geografie sau matematică milioanelor de școlari și adulți din întreaga lume.

Cine a spus că un video game nu stimulează intelectul? Industria jocurilor video nu se mai adresează doar copiilor, ca odinioară. În zilele noastre, ea reprezintă un sector matur, admirat pentru ramura sa tehnologică, pentru capacitatea de inovare și pentru viziunea sa antreprenorială bine dezvoltată. Cifrele nu mint: sectorul a încheiat anul 2022 cu venituri globale de peste 180 de miliarde de dolari, iar până în 2025 sunt prognozate încasări de peste 200 de miliarde de dolari.

În acest context, nu este de mirare că jocurile video domină sectorul audiovizual, cu mult înaintea muzicii și a cinematografiei. Nici măcar Hollywood-ul nu poate concura cu un sector care are 3,2 miliarde de jucători în lume. Fortnite, de exemplu, are peste 230 de milioane de jucători activi lunar.

Un segment tot mai important al industriei jocurilor video este reprezentat de iGaming. Jocurile de cazino reprezintă una dintre modalitățile de divertisment foarte populare, utilizatorii având posibilitatea să opteze pentru un casino bonus fără depunere foarte competitiv, recenzat cu atenție de specialiștii comunității pariorilor din România.

Sistem educațional bazat pe jocurile video

În unele țări, chiar există o parte a sistemului educațional bazată pe jocurile video, care transformă învățarea într-un joc plăcut, palpitant, fără lecții plictisitoare. Elevii asimilează și rețin informații aproape fără să își dea seama.

Acest sistem stimulează motivația: elevii sunt personajele principale din poveste, iar succesul lor este răsplătit cu medalii, vieți suplimentare, recompense. Interesul este captat și menținut la un nivel ridicat,

De asemenea, elevii pot aplica cunoștințele pe care le dobândesc fără a intra în situații periculoase. Pentru așa ceva sunt folosite simulatoarele de zbor, de navigație, de condus etc.

În domeniul învățării bazate pe joc există jocuri video educaționale cunoscute sub numele de „jocuri serioase”. Acest segment specific de învățare urmărește să predea studenților discipline specifice cum ar fi limbile străine, sau să formeze profesioniști precum ofițeri de poliție, piloți, pompieri sau personal medical, printre alții.

Jocurile video educaționale sunt o piață în plină expansiune și se preconizează că vor avea o valoare de 24 de miliarde de dolari până la finalul lui 2024 numai în Statele Unite – cu 685% mai mult decât în ​​2021.

Alte beneficii rezultate din studii de referință

Alte beneficii ale jocurilor video, evidențiate de cercetători, sunt următoarele:

  • Accelerează timpii de răspuns – cei de la Universitatea Rochester au descoperit că îmbunătățesc abilitățile de reacție, punând probleme care trebuie rezolvate într-un timp stabilit.
  • Încurajează munca în echipă - Potrivit organizației californiene „Institute for the Future” (IFTF), jocurile multiplayer stimulează munca în echipă în rezolvarea problemelor.
  • Stimulează creativitatea, concentrarea și memoria vizuală – Experții de la Universitatea din California au constatat că aceste abilități sunt consolidate prin stabilirea unor obiective care necesită concentrare, imaginație și amintirea detaliilor.
  • Îmbunătățesc capacitatea de planificare strategică și de conducere - jocurile video pun jucătorii în poziții de comandă, perfecționându-și abilitățile de a rezolva disputele, de a interacționa cu alți jucători și de a lua decizii, au constatat cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh.
  • Ajută la învățarea limbilor străine – Un colectiv de profesori de la Universitatea din Helsinki a constatat că jocurile video sunt utile pentru a învăța alte limbi prin citirea instrucțiunilor de pe ecran sau prin folosirea chat-ului pentru a comunica cu alți jucători sau narațiunea în sine.
  • Stimulează gândirea critică - Institutul de Tehnologie din Monterrey a publicat un articol subliniind baza etică, filosofică și socială care stau la baza acestor jocuri și capacitatea lor de a-i determina pe jucători să își pună mintea la contribuție și să activeze gândirea critică.
Mai multe articole despre: