MENIU

Belșug de E-uri pe masa de Revelion. Aproape 170 de substanțe nesănătoase si zahăr cât pentru o săptămână

Excesul alimentar e cel mai prost obicei al Sărbătorilor

Fiecare român își dorește să aibă pe masa de Revelion cât mai multe și diverse feluri de mâncare, dar acest lucru se poate dovedi o armă cu 2 tăișuri. Chiar presupunând că fiecare produs în parte e cât mai "sănătos" preparat, dacă tragem linia și adunăm vom constata că asimilăm cantități impresionante de zahăr, grăsimi și sare. Iar dacă pe masă sunt si produse fabricate, atunci numărul de E-uri care ne intră în organism poate trece de 150. 

Potrivit unei estimări făcute de Organizația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons, la 100 g de mâncare se poate ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare (15.5 plicuri de sare) și 81g de zahăr (16 plicuri de zahăr)!

Numai în cazul sării, prin comparație cu cantitatea recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății, ar rezulta că la o singură masă putem consuma cât ar fi normal într-o zi întreagă sau chiar mai mult.

InfoCons a realizat și un meniu interactiv, în care, prin click pe fiecare produs, puteți calcula coșul caloric al mesei de Revelion. 

– Brânza topită (folosită la diverse umpluturi)

– Șuncă de praga

– Bacon

– Parizer de pasăre

– Parizer de porc

– Cabanos

Un sos de ketchupmuștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare.

Din când în când îl mai acompaniază și pâinea, dar nu în exces. Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor.

Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată, iar untul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția șimargarina, doar pentru a-l saluta.

Înghețata așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera.

După atâta mâncare și dans, dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai, sau ne delectam cu bere cu fructe, iar pentru copii, o sampanie cu suc de fructe.

La finalul mesei, mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat.

Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat, de unde plecăm cu toții fericiți, luând la pachet câteva E-uri în plus, sare și zahăr.

Cu acestea fiind spuse, putem zice că într-o singură zi consumăm până la:

– 169 de E-uri (aditivi alimentari)

– 31g de sare (15.5 plicuri de sare)

– 81g de zahăr (16 plicuri de zahăr)

Cele mai intalnite E-uri din alimentele mentionate sunt: E300, E330, E412, E440, E451 si E120.

La final, să nu uităm că mâncarea risipită de sărbători înseamnă și bani risipiți, ore de muncă, timpul din viața fiecăruia," transmite InfoCons.