MENIU

Băsescu îi dinamitează planurile lui Dragnea. De ce "se fofilează" Tudorel?

<p>Traian Basescu, la Realitatea TV. Foto: Cristian Otopeanu</p>

Traian Băsescu dinamitează scenariul potrivit căruia o nouă ordonaţă de urgenţă dată de Tudorel Toade i-ar rezolva lui Liviu Dragnea problema pe care o are cu o condamnare definitivă în dosarul Referendumlui.

”Tudorel Toader nu poate să vină cu ceea ce a cerut PSD. Sunt 2 subiecte: unul este să acopere cu OUG pe recurs în anulare pe sentințe din 2014 și până acum ca să-i rezolve problema lui Dragnea. Nu se poate! Am fi ca într-o țară bananieră. Ei se leagă de deciziile CCR, dar ele se aplică pentru viitor. CCR a zis: se permite recurs extraordinar pentru sentințele aflate în curs de recurs extraordinar, ceea ce înseamnă 30 de zile, ori ei vor din 2014. Nu se poate!" a afirmat Băsescu la România TV. 

Totuşi, fostul preşedinte a invocat şi o situaţie de compromis. "Dă Tudorel Ordonanță de Urgență care stă două săptămâni în vigoare, aceea OUG produce efecte, până o contestă Avocatul Poporului la CCR sau până când o ia în discuție Parlamentul.”, a spus Traian Băsescu.

Vineri, în presă au apărut documente care arată că Ministerul Justiţiei a trimis deja în circuitul de avizare unele modificări ale prevederilor legale privind completurile de 5 judecători. Una dintre modificări prevede că sentinţele definitive ale acestor completuril vor putea fi contestate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, chiar dacă au depăşit termenul prevăzut în codul de procedură penală, nu în cel mult 10 zile de la momentul comunicării motivării, cum este în prezent.

De asemenea, proiectul Ministerului Justiției prevede excluderea acestui termen de 10 zile, ceea ce echivalează cu posibilitatea ca oricine a primit o sentinţă definitivă din partea unui complet de 5 judecători, în intervalul februarie 2014 - noiembrie 2018, săopată cere, în interval de 60 de zile, rejudecarea procesului.

Mai multe articole despre:
Băsescu Dragnea tudorel toader